Чешкият режисьор, който след 1968 г. емигрира в Америка, където печели две награди "Оскар" с "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус", почина на 86-годишна възраст. Припомнете си най-значимите заглавия във филмографията му (видео)

Милош Форман, който си отиде на 86-годишна възраст, е сред най-успелите източноевропейски режисьори в Холивуд наред с Роман Полански; двукратен лауреат на "Оскара" за режисура - с "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус".

Той емигрира зад Океана след събитията в Чехословакия през 1968 г. и военната интервенция на останалите държави от Варшавския договор

Успява да се наложи като име в Америка още с "Излитане" / Taking Off (1971). Комедията, на която с Жан-Клод Кариер са съсценаристи, се състезава в Кан, където печели Голямата награда на журито. 

Останал сирак, след като родителите му са убити от нацистите през Втората световна война, той учи кинодраматургия в академията за изпълнителски изкуства в Прага. През 60-те се превръща в една от най-ярките фигури на т.нар. "чешко чудо" в киното, заедно с Иржи Менцел.

Милош Форман нашумява извън пределите на родината си още със своите ранни филми "Пожар, момичето ми" / Horí, má panenko (1967), сравняван с нашия "Момчето си отива" и номиниран за "Оскар" в чуждоезичната категория, "Любовта на русокосата" Lásky jedné plavovlásky (1965), включен в конкурсната програма на венецианския фестивал, и "Черен Петър" / Cerný Petr (1963), който печели "Златната платноходка" в Локарно.

Почти цялата му филмография се състои от класики, задължителни за всеки киноман:

"Полет над кукувиче гнездо" / One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Екранизацията по едноименния роман на Кен Киси печели "Оскар" не само за режисура, но и в останалите четири основни категории: сценарий, актьор и актриса в главна роля (Джак Никълсън в ролята на Макмърфи и Луиз Флетчър като сестра Рачид), филм на годината. Подобно петкратно постижение е регистрирано преди това само от "Случи се една нощ" (1934) и повторено само от "Мълчанието на агнетата" през 1991-ва. 

Любопитното е, че Форман е оглеждан за режисьор на филм по книгата още преди да емигрира в САЩ. Правата за екранизиране са откупени още след излизането на романа през 1962 г. от актьора Кърк Дъглас, който играе Макмърфи в бродуейската постановка.

Когато десетилетие по-късно се стига до снимките, звездата от "Спартак", роден през 1916 г., е вече прекалено възрастен за главната роля. Синът му, Майкъл Дъглас, става копродуцент, редом с легендарния Сол Зенц. 

"Коса" / Hair (1979)

Екранизацията на популярния бродуейски мюзикъл с участието на Трийт Уилямс, Джон Савидж и Бевърли Д'Анджело е култов портрет на хипи движението и сред най-въздействащите антивоенни филми след Виетнамската война.

"Рагтайм" / Ragtime (1981)

Филмът с осем номинации за "Оскар" е екранизация по едноименния исторически роман от Е.Л.Доктороу, ситуиран в началото на XX век и смятан за една от 100-те най-добри англоезични книги.

"Амадеус" / Amadeus (1984)

Екранизация по едноименната пиеса на Питър Шафър за живота на Моцарт, "Амадеус" има 11 номинации за "Оскар" и печели осем статуетки, вкл. за филм на годината, за сценарий (дело на самия драматург), грим, костюми, сценография, звук и поддържащата роля на Ф. Мъри Ейбръхам като Салиери.

"Валмонт" / Valmont (1989) 

Година след "Опасни връзки" на Стивън Фриърс, номиниран за седем "Оскара", се появява още една адаптация по популярния епистоларен роман от Шодерло дьо Лакло (1741-1803). Сценарият е на самия Милош Форман, отново в съавторство с Жан-Клод Кариер, но американската киноакадемия оценява с номинация само костюмографията.

Звездите в актьорския състав този път са Колин Фърт, Анет Бенинг, Мег Тили, Феъруза Болк и хлапето от "Извънземното" Хенри Томас в ролите на Джон Малкович, Глен Клоуз, Мишел Пфайфър, Ума Търман и Киану Рийвс от предишния филм.

"Народът срещу Лари Флинт" / The People vs. Larry Flynt (1996)

Биографичната драма за порномагната, издател на сп. "Хъстлър", носи на Форман втория му "Златен глобус" и трета режисьорска номинация за "Оскар", а на изпълнителя на заглавната роля Уди Харелсън - първата от общо трите му досегашни актьорски номинации за престижната статуетка.

"Човек на Луната" / Man on the Moon (1999)

Биографичният филм за комика Анди Кауфман (1949-1984) поставя звездата Джим Кери в необичайно драматична роля и носи на Форман "Сребърна мечка" за режисура от фестивала Берлинале.

"Призраците на Гоя" / Goya's Ghosts (2006)

Последната продукция на Сол Зенц събира отново Форман с френския сценарист Жан-Клод Кариер. В главните роли са носителите на "Оскар" Натали Портман и Хавиер Бардем плюс Стелан Скарсгард, който се превъплъщава в знаменития художник Франсиско Гоя, съвременник на последните години от Испанската инквизиция. Заснет в Испания, филмът е финален и в холивудската кариера на Форман.