Първо добрата новина: Третата световна война още не е избухнала - а лошата гласи, че ситуацията в Сирия няма да се подобри след западните въздушни удари, смята Кристиан Трипе от "Дойче веле". Друг коментатор анализира какви са истинските мотиви на САЩ

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018. Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества. От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население, обобщава Кристиан Крипе от "Дойче веле".

Политиците или военните?

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 г. - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Навремето обаче ставаше дума за това и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа.

Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания

Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп, заключава Кристиан Крипе в коментара си.

Тримата западни съюзници реагират по този начин на предполагаемото използване от режима на Асад на химическо оръжие в град Дума, където на 7 април загинаха най-малко 47 души, а повече от 500 трябваше да постъпят в болница за лечение, по данни на хуманитарната организация "Бели каски", припомня Българската редакция на "Дойче веле".

Това не е дело на един човек, това е дело на едно чудовище,

заяви Тръмп в краткото си видеообръщение, с което оповести начало на "прецизните" въздушни удари срещу цели в Сирия в ранните часове на събота, 14 април (българско време). Американският президент каза още, че САЩ са готови да продължат въздушните удари, докато сирийското правителство не разбере, че не трябва да използва химическо оръжие.

Военната операция е била концентрирана върху три инсталации, свързани със сирийската програма за химическо оръжие - изследователски център за химическо оръжие в столицата Дамаск, склад за зарин и команден център за този вид оръжия в близост до град Хомс, съобщи началникът на американския Генерален щаб Джоузеф Дънфорд, като поясни, че САЩ са координирали военната операция и с Русия.

Френският президент Еманюел Макрон подчерта: "Не приемаме използването на химически оръжия. Те представляват заплаха за сирийския народ и за нашата обща сигурност". А британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че "въздушните удари са ясен сигнал за всеки, който вярва, че може безнаказано да използва химическо оръжие" - и допълни, че не става въпрос за намеса в гражданската война и за смяна на режима.

Русия веднага реагира и обяви, че ще има последствия. Външното министерство в Москва заяви, че западните въздушни удари идват в момент, когато "има шанс за мирното бъдеще на Сирия".

Дамаск също осъди въздушните удари, които определи като нарушение на международното право. Държавната информационна агенция "Сана" съобщи, че сирийската армия била подготвена от няколко дни за въздушните удари, била е поставена в повишена бойна готовност и се е изтеглила още в сряда от някои военни бази.

По-тежки удари в сравнение с 2017 г.

Американският министър на отбраната Матис заяви, че САЩ имат жизнен интерес от подобряването на хуманитарната ситуация в региона, и призова да бъде сложен край на гражданската война в Сирия. Той подчерта, че въздушните удари са били по-тежки от миналогодишните, когато САЩ удариха сирийската военновъздушна база Шайрат в отговор на атаката с химическо оръжие в град Хан Шейхун - също с десетки жертви. Тогава американският отговор на това престъпление беше по-скоро символичен.

През изминалите години сирийското правителство многократно е обвинявано, че прибягва до употребата на химически оръжия. Най-тежката химическа атака бе извършена през 2013 г. в Източна Гута. Предполага се, че там са загинали най-малко 1400 души, сред които и много деца.

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) междувременно започнаха проверки в Дума дали действително е било използвано химическо оръжие.

Малко преди началото на сегашните координирани въздушни удари Държавният департамент на САЩ оповести - Вашингтон знае "със сигурност", че режимът на Асад отново е използвал бойни отровни вещества в провинция Източна Гута.

Какви са истинските мотиви на САЩ?

Американските заплахи за военен удар срещу Сирия не идват в отговор на последната атака с химическо оръжие в град Дума - истинските мотиви на Доналд Тръмп са от съвсем друго естество, смята обаче Матиас фон Хайн от "Дойче веле" и пояснява:

"Навремето германският стратег Карл фон Клаузевиц го формулира така: войната е продължение на политиката с други средства. Вероятно Клаузевиц е имал предвид външната политика. За американския президент обаче войната сякаш е продължение на вътрешната политика. 

Колкото повече се засилва вътрешнополитическият натиск над Доналд Тръмп, колкото повече напредват разследванията на специалния прокурор Робърт Мълър, при които изявленията на порноактрисата Стефани Клифорд вече достигнаха интимната сфера на президента, толкова по-непоследователни и опасни стават неговите външнополитическите действия.

Все още няма стратегия за Сирия

При обявените ракетни нападения срещу Сирия изобщо не става дума за сирийското население. Защото ако това беше така, трябваше да има и ясна стратегия за бъдещето на Сирия. Във Вашингтон обаче такава стратегия не се забелязва.

Само седмица след като изненадващо обяви намеренията си за изтегляне на американските войски от Сирия, Доналд Тръмп заплаши страната с тежък военен удар, заплаши Русия и нарече Асад "животно". Каквото и да мислим за сирийския и руския президент, при днешните обстоятелства без тях и най-вече срещу тях не може да бъде сложен край на войната, мъките и убийствата в Сирия.

Постингът в "Туитър", с който Доналд Тръмп отправи своите заплахи, само показва колко далеч е американският президент от обичайните практики на международната дипломация. Със своята публикация в "Туитър" той реагира на едно руско предупреждение, че: "Ако бъдат атакувани руски цели, тогава ще бъдат унищожени не само ракетите, но и платформите, от които са изстреляни." 

Само че това предупреждение не дойде от Кремъл, а от руския посланик в Ливан. А той не е от ранга на американския президент. Освен това Русия със сигурност не желае пряка конфронтация със САЩ.

Да не забравяме, че в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава", която все още не е напълно победена, руските и американските военни координираха тясно своите действия. Сега заради евтините аплодисменти на своите поддържници Доналд Тръмп само налива допълнително масло в огъня със своите пресилени изказвания. 

Някои американски сенатори все пак отправиха критични запитвания за смисъла на евентуалните атаки срещу цели в Сирия. Но в понеделник в Белия дом влезе новият съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. А с него ястребите в екипа на Тръмп се увеличиха с още един. Джон Болтън от години пледира за война срещу Иран и до днес смята американската инвазия в Ирак за правилното решение - въпреки катастрофалните последици.

Кой въобще може да се противопостави на Тръмп?

Новият държавен секретар Майк Помпео също си спечели реномето на хардлайнер още като шеф на ФБР. Единственият, който би могъл да се противопостави на плановете и методите на Тръмп, е министърът на отбраната Джеймс Матис. Той много добре знае как изглежда една война.

Впрочем само преди два месеца Матис заяви, че не е видял истински доказателства дали Асад е извършил атаката с химически вещества в Хан Шейхун преди една година. Въпреки че тогава експертите имаха достатъчно дълго време за проверка на обвиненията. Сега обаче грози опасността от конфронтация с голямата сила Русия и регионалната сила Иран - и то едва ли не на базата на видеоклипове от YouTube.

Учудващо е, че само генералният секретар на ООН Антонио Гутереш апелира за сдържаност. Европейските съюзници и партньорите от НАТО досега се въздържат от критика. Или пък като Великобритания и Франция дори искат да участват в евентуална военна операция.

Ако се стигне до подобна ескалация в сирийската война, заради географската си близост Европа много бързо ще усети последиците. И те няма да се изразяват единствено в скок в броя на бежанците", предупреждава в заключение Матиас фон Хайн от "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"