Легендарният моделиер, който беше главен дизайнер на "Шанел" от 1983-та насам, почина в Париж на 85-годишна възраст

Карл Лагерфелд си отиде, а с него и цяла епоха във висшата мода! Легендарният моделиер, който стоеше зад колекциите на модна къща "Шанел" през последните 35 години, почина на 85 в Париж. Сп. "Вог" го определя като един от най-продуктивните и популярни дизайнери на ХХ и ХХI век

Роден в германския град Хамбург през 1933 г. (макар че в официалния му сайт Karl.com е посочена 1938), в семейството на търговец, той завършва средното си образование в Париж. Имигрира окончателно във Франция през 50-те, заедно с майка си. Тогава, едва 21-годишен, печели международен конкурс с дизайн на дамско палто - и това му отваря вратите за стаж в модната индустрия.

Първоначално чиракува при Пиер Балмен, където облича кинозвезди като София Лорен, после става главен дизайнер в "Жан Пату" и работи на свободна практика за Chloé, където го назначават през 1974-та.

Видео: Юбилейната колекция на Лагерфелд за "Фенди", 2015 г.

Междувременно в средата на 60-те започва да сътрудничи на италианската модна къща "Фенди" и продължава там паралелно с кариерата си в "Шанел" - основното му работно място, където постъпва през 1983-та, десетилетие след кончината на основателката й Габриел "Коко" Шанел (1883-1971).

В качеството си на творчески директор той възражда модната къща и постоянно преосмисля емблематични артикули като костюма с пола от туид, малката черна рокля и дамската чанта с ромбоиден десен, без обаче да забравя принципите на Коко Шанел: независимост, свобода, модерност.

Видео: Протестното ревю на "Шанел"

Прави по шест колекции за "Шанел" годишно, които представя с пищни спектакли в парижката "Гран пале", като в ревюто за пролет-лято 2019, аранжирано като плаж, участваше и българка.

Американският "Вог" откроява дефилето за есен 2010 като най-знаменателното там заради айсберга, докаран за случая от скандинавските страни - като коментар на "кайзер Карл" за глобалните промени в климата.

Лагерфелд намира време и за собствената си марка, която основава в средата на 80-те. Фотографията става негова втора професия и той застава лично зад обектива, за да снима рекламни кампании и фотосесии за списания със знаменитости като Виктория Бекъм по гащи например.

Видео: Новият филм на "Шанел" с Кристен Стюарт и целият филм на Лагерфелд с Фарел Уилямс и Кара Делевин

Първи замисля концепцията за пътуващи предсезонни колекции, представяни по цял свят на места като Далас (САЩ), Сеул (Южна Корея), Хавана (Куба), Дубай (ОАЕ) - или в двореца Версай.

От началото на тази година той не се чувстваше добре и през януари дори пропусна представянето на най-новата кутюрна колекция на "Шанел". 

С вечните си черни очила, черни кожени ръкавици, пръстените Chrome Hearts и напудрената побеляла коса, вързана на опашка, Лагерфелд беше превърнал в модна емблема дори собствения си образ - макар че самият се определяше като "карикатура на самия себе си".

"Това ми харесва - допълваше обаче той. - Сякаш нося маска. Всъщност за мен карнавалът във Венеция продължава целогодишно."

По случай своята 55-годишнина през 2014-а Барби се сдоби с нова дизайнерска версия за колекционери - а ла Карл Лагерфелд. Куклата беше облечена в тесни черни джинси, вталено черно сако, мъжка риза с копчета за ръкавели и вратовръзка от черен сатен. Аксесоарите включваха черни ръкавици без пръсти, слънчеви очила, черни боти и черна кожена чанта тип "плик" с метални акценти

В началото на новия век нашумя неговата 3D диета, с която свали 42 кг, за да носи костюмите на Хеди Слиман за Dior Homme. Тя е описана в книгата The Karl Lagerfeld Diet, написана съвместно с лекаря му. Герой на книга (и собствени профили в социалните мрежи) стана и неговата бирманска котка Шупет.

Виж още: Апартаментът на Карл Лагерфелд в Париж

Подобно на Ана Уинтур, която вдъхновява превъплъщението на Джони Деп в Уили Уонка от римейка на "Чарли и шоколадовата фабрика", граф Олаф (Нийл Патрик Харис) от втория сезон на сериала по Лемъни Сникет "Поредица от злополучия" изглежда много "лагерфелдски" и се представя под името Гюнтер...

Големият въпрос сега е кой (и дали изобщо някой) ще го наследи начело на "Шанел", коментира американският "Вог", но заключава: "Истината е, че Карл Лагерфелд е незаменим."

"Блестящ ум", "забавен", "извънредно щедър", "изключително мил", но и "зъл" - са само някои от определенията, с които го описва главната редакторка Ана Уинтур. 

Че е незаменим твърди и една от неговите музи - Клаудия Шифър, макар че той не пощади и нея с острия си език, след като германският супермодел се сне в реклама на безалкохолна напитка.

За себе си казваше: "Аз съм много земен човек - само че не от тази Земя", а суетата определяше като най-здравословното нещо на света. Остроумните му коментари обаче често носеха и провокация. И приживе, и след смъртта си той беше критикуван от известни дами, че е "женомразец" и нетактичен в своите публични изявления.

Виж още: Лагерфелд на прицела на Мерил Стрийп

Снимката на Лагерфелд по първите страници на европейската преса, 20 февруари

Източник: По материали от сп. "Вог"