Според сп. "Форбс", ако влезе в битката, няма никакъв шанс за поста. "Ще изгуби ли Източна Европа състезанието кой да оглави ООН?", пита се и Би Би Си

"Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане."

Така зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, чието име се спряга и за президентските избори у нас, коментира пред Би Би Си вероятността да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Авторът Ник Торп допълва, че се твърди, че зад кулисите няколко държави обмислят да я номинират, пише "168 часа".

В статията, озаглавена "Ще изгуби ли Източна Европа състезанието кой да оглави ООН?", Торп повдига въпроса дали този район няма да изиграе картите си лошо. Сред причините били вялата подкрепа на кандидатите в собствените им страни и

неспособността на района да се обедини около една личност

Досега за шеф на ООН кандидатстват 11 души, от които осем от Източна Европа. Сред тях е Ирина Бокова, официален кандидат на България.

Виж още: Пропилява ли България шансовете си за генсек на ООН?

Наблюдатели на събитията в ООН казват, че всички те рискуват взаимно да обезсилят кандидатурите си и така да отворят пространство за силни претенденти от други части на света: Сусана Малкора от Аржентина, Хелън Кларк от Нова Зеландия и португалеца Антонио Гутериш.

Според в. “Дейли мейл” САЩ са одобрили кандидатурата на аржентинката Малкора, но Лондон се притеснява, че това ще докара търкания, свързани с Фолкландските острови.

Виж още: Обрат: Георгиева може да стане шеф на ООН?

Ник Торп от Би Би Си обяснява, че през юли би трябвало да има вътрешна проверка на подкрепата за кандидатите, от която ще стане ясно кой няма шансове и кой може да продължи напред. Усилено се говори, че всеки момент Кристалина Георгиева ще обяви кандидатурата си, посочва тук авторът.

"Българският кандидат Бокова в началото изглеждаше водещ претендент и се радва на важната подкрепа на Русия. Но Торп пише, че почти половината от бюджета на ЮНЕСКО, където Бокова е генерален директор, отива за заплати.

Обратно на това, Георгиева има солидни постижения като администратор в Световната банка и като бивш еврокомисар по хуманитарните въпроси, а в момента е еврокомисар по въпросите на бюджета, изтъква Би Би Си.

Виж още: "Икономист": Водещите кандидати за генерален секретар на ООН са две българки

Текстът завършва с мнението на Ричард Гауън от Европейския съвет за външна политика, че според хора от кухнята Кристалина Георгиева или Антонио Гутериш биха могли да предизвикат промяната, от която ООН се нуждае. Според него процедурата е толкова неформална, че ако петте постоянни членки на Съвета за сигурност подкрепят Георгиева, тя може да се включи.

Изборът трябва да стане през октомври, когато Русия ще е начело на Съвета за сигурност.

"Има консенсус, че новият лидер на ООН трябва да има добър опит като ръководител на международна организация. Масова е подкрепата това да бъде жена, а и

руснаците настояват тя или той да говорят руски,

което може да наклони везните към битка между двете българки."

Виж още: Кристалина Георгиева няма да се кандидатира за ООН

Междувременно сп. “Форбс” пусна коментар за "задкулисните игри и балканския синдром у Кристалина Георгиева", според чийто автор кандидатурата на еврокомисаря е изправена пред сигурен фалстарт. Какво тогава мотивира сизифовата й мисия, когато безуспешността й е сигурна, пита се авторът в публикацията си, озаглавена "Тайни и лъжи в другите избори, които ще формират света".

Единият вариант е Георгиева да упорства заради завистта си към вече номинираната й сънародничка. Другият е тя просто да отказва да приеме очевадното и да погребе шансовете на страната й за най-високия ръководен пост в света заради фрапиращ случай на синдром на щрауса.

Виж още: Ирина Бокова сред 100-те най-влиятелни жени според "Форбс"

Източник: 168chasa.bg