Франция играе с Хърватия за титлата, Белгия е с бронзовите медали, след като се наложи над Англия в "малкия финал", а фаворити като Испания, Бразилия, и предишният носител на титлата - Германия, отпаднаха рано-рано

Франция и Хърватия стигнаха до финала на мондиал 2018 в Русия, след като победиха съответно Белгия (1:0) и Англия (2:1 след продължения и 1:1 в редовното време). Новият световен шампион по футбол става известен на 15 юли, когато на московския стадион "Лужники" е и закриването на шампионата.

Ден по-рано се игра т.нар. "малък финал" между отпадналите на полуфинала, в който Белгия отново спечели срещу Англия, този път с 2:0. Въпреки двете последователни загуби на отбора му капитанът на "трите лъва" Хари Кейн остава най-резултатния играч на мондиала, с общо шест гола. 

Виж още: Хърватия - футбол и национализъм

Въпреки че благодарение на тях хърватите са на първия финал в историята си, пресата на Острова приветства своите национали като герои и обединители на страната - особено на фона на политическите трусове в правителството на Тереза Мей заради "Брекзит", довели до оставките на ключови министри...

"Накарахте ни да се гордеем", "Изживяхме мечтата... Благодарим ти, Англия", "Горди сме с всички ви" - обявиха таблоидите по първите си страници.

 

Преди да стигнат до тези драматични 120 минути, Англия отстрани Швеция с 2:0, а хърватите се наложиха над домакините от Русия след 1:1 в редовното време, 2:2 в продълженията и 3:4 при дузпите. За отбора от Балканите полуфиналът беше трети пореден двучасов мач, а сега им предстои да се изправят срещу "петлите", които се надяват на втора титла след успеха си на родна земя през 1998 г.

Така за четвърти пореден път шампионът на планетата ще е от Европа. Колумбия беше последният отпаднал латиноамерикански отбор - след дузпи в последния осминафинален мач, с Англия. Още в началото на четвъртфиналите си тръгна някогашната футболна сила Уругвай (със световни титли през 1930 и 1950 г.), която отстъпи на Франция с 0:2.

Веднага след тях, в по-късния мач на 6 юли, петкратните световни шампиони Бразилия бяха елиминирани от Белгия с 1:2, след като откриха резултата с автогол. Носителите на световната купа от 1958, 1962, 1970, 1994 и 2002 г. предизвикаха с отпадането си най-голямата сензация на първенството досега, въпреки че в редиците им е Неймар, преминал миналото лято от "Барселона" във френския "Пари Сен Жермен" срещу рекордните 222 млн. евро.

Именно бразилският номер 10, съкрушен след последния съдийски сигнал, бе по първите страници на вестниците в родината си след това фиаско...

 

Още на осминафиналите участието си в Русия приключиха и други фаворити като двукратните световни шампиони (1978 и 1986 г.) Аржентина с най-добрия играч от Бразилия 2014 Лионел Меси и настоящите европейски първенци Португалия начело с мегазвездата Кристиано Роналдо. 

Особено голям шок предизвика отпадането на Испания от смятания за аутсайдер тим на домакините. На 2 юли Русия измъкна равенство (1:1) в редовното време и надделя с 4:3 след дузпи, а испанската преса обяви, че това е краят на цяло едно поколение национали, които спечелиха световната титла през 2010 г.

Пълните резултати от осминафиналите:

30 юни:
Франция-Аржентина 4:3
Уругвай-Португалия 2:1

1 юли:
Испания-Русия 3:4 (1:1)
Хърватия-Дания 3:2 (1:1)

2 юли:
Бразилия-Мексико 2:0
Белгия-Япония 3:2

3 юли:
Швеция-Швейцария 1:0
Колумбия-Англия 3:4 (1:1)

Груповата фаза на мондиал 2018 приключи на 28 юни след успеха на Белгия с 1:0 над Англия. Той беше предизвестен от белгийския премиер Шарл Мишел, който по-рано същия ден, в началото на Европейския съвет в Брюксел, дари британската си колежка Тереза Мей с футболна фланелка на своя национален отбор. 10 е номерът на капитана Еден Азар, който на клубно ниво е играч на английския "Челси".

Сред отпадналите отбори в първия етап бяха Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Иран, Австралия, Перу, Исландия, Нигерия, Коста Рика, Сърбия, Панама и Тунис.

Голямата изненада беше отстраняването на настоящия световен шампион Германия още в груповата фаза след загуба с 0:2 от Южна Корея, която също не се класира за осминафиналите - за разлика от Мексико, където организираха празненствата си пред посолството на Сеул и понесоха дипломатите на ръце.

Реакциите на бундестима и наставника им Йоахим Льов след фиаското на мондиал 2018 бяха по първите страници на германската преса в четвъртък, 28 юни

Чуждата преса обаче бе още по-саркастична. Британският в. "Сън" например помести в голям размер на спортните си страници класирането в групата за всеки футболен национал и фен на Острова, като посъветва: "Изрежете си това и го закачете на стената, за да ви развеселява, когато се почувствате унил". На първа шокиращият развой пък е обобщен с немската дума "шаденфройде" - да извлечеш удоволствие от чуждото нещастие.

Германският в. "Билд" пък отново излезе със заглавие "Без думи", след като четири години по-рано коментира по сходен начин и триумфа на своите срещу Бразилия със 7:1 (вдясно).