От 235 народни представители в пленарната зала "за" бяха 104, а "против" - 131, а дебатите по-рано през седмицата по искането на БСП, които се аргументираха с провала на кабинета в сферата на сигурността, продължиха едва час и половина

Депутатите отхвърлиха и новия вот на недоверие към кабинета, който беше поискан от БСП заради политиката на управляващите в сектора на сигурността. От гласувалите 235 народни представители "за" бяха едва 104, а "против" - 131.

Левицата се мотивира, че третото правителство на Бойко Борисов се е провалило в гарантирането на националната сигурност, а МВР се е провалило в работата си - заради неразкритите убийства и нарастващата битова престъпност.

От БСП се надяваха с тях да гласува и депутатът Спас Панчев, който преди дни напусна парламентарната им група. Преди гласуването в пленарната зала лидерката на социалистите Корнелия Нинова коментира, че разчита на 80 гласа. По-рано от ДПС обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, а от "Воля" - че ще дадат гласа си за оставането на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в Европейския съвет, обвърза искането на опозицията с желание да се саботира българското европредседателство. За тях бе жизнено важно да саботират председателството, затова и не участваха и не дадоха хора за него, коментира той.

Министър-председателят отсъстваше от пленарната зала и за дебатите по вота на недоверие във вторник, които продължиха само час и половина. От парламентарната трибуна Корнелия Нинова обясни:

"Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност  в домовете на хората от кражби, по улиците от убийства и избягали затворници, на митниците от контрабандисти, на границите - от мигранти, няма справедливост. За съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току-що се отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив, задържан за притежание на наркотици и избягал току-що от районното в Пловдив. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също обоснова подкрепата си за вота на недоверие: "Не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато става въпрос за националната  сигурност и бъдещето на държавата."

След края на парламентарните дебати вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира: "Аз толкова смешен вот не съм виждал в живота си. Все пак съм наблюдавал още като студент политическия живот в България, толкова смешен и безсмислен вот не съм виждал. В самото представяне на мотивите на вота нямаше абсолютно нищо конкретно, да не говорим за българската армия, освен общи приказки".

В сектор "Отбрана", четейки мотивите, оставам с впечатлението, че те са писани някъде на "Позитано", но в някое друго време - за друг министър и за други случаи, заяви депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

Самите ГЕРБ участваха вяло в дебатите, отбелязва БНР. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше единствената, която се намеси по-остро в спор по твърденията на левицата за манипулиране на митническата система, като ги обвини в некомпетентност.

ДПС и Обединените патриоти, от своя страна, използваха повече от час парламентарно време за взаимни обвинения коя политическа сила е по-голяма заплаха за националната ни сигурност. От "Воля" бойкотираха дебатите и не присъстваха в пленарната зала.

"Барикадираме се във входовете на блоковете си с решетки като затворници. Хората по селата са ежедневно обирани и насилвани. Ще попитате, какво чакат, ами действия чакат, колеги", обясни действията на съпартийците си депутатът на Веселин Марешки Пламен Христов.

Изказването му обаче бе посрещнато с остра реакция от зам.-председателя на "БСП за България" Крум Зарков:

"Веднага след като свърши г-н Марешки да попълва дупките, да отиде да пази българските затвори, защото чистачки вече няма там, но депутатите не са полезни, за да пълнят дупките, както и чиновниците не седят до дупките. Това е работа на правителството, то не я върши и затова, ако сте опозиция, би трябвало да гласувате то да си тръгне. Всичко друго даже не е демагогия."

Според политолога Антоний Гълъбов, вотът не е бил подготвен, мотивите за него не са съдържали конкретика, а БСП са се надявали на отхвърлянето му:

"Нивото (на дебатите - бел. БНР) беше толкова ниско, дори и спрямо предишния вот на недоверие, само преди шест месеца, за корупцията. Тогава изглеждаше, че това е най-ниското възможно ниво на качество на политическо действие. Оказа се, че не е така, че няма дъно. Ниското качество на политическата заявка от страна на БСП не доведе до необходимостта да се преосмислят политиките в сферата на сигурността. Това е голямата щета. Освен загубеното парламентарно време, разбира се", коментира той пред БНР Бургас и изрази съжаление, че партиите не използват правилно този силен инструмент - вота на недоверие.

БСП направи услуга с вота на недоверие към правителството, смята пък политологът Евгени Дайнов. По думите му по време на дебатите левицата се е представила вяло и неубедително, без да изтъкне конкретни проблеми.

"Дори и мотивите им, може би заради това не ги разпространиха много-много, са на куц крак. Ето, давам ви веднага пример - нямаше нито едно споменато име или споменат казус. И ето ви най-тежкият проблем на националната сигурност, който беше абсолютно подминат - когато една държава не си контролира цялата територия, значи тя е пробита. Българската държава не контролира няколко парчета от своята територия, едното от тях е пристанище "Росенец". То е собственост на "Лукойл", т.е. на руската държава. Българската държава не знае какво влиза и какво излиза от там. Това е тежък проблем на националната сигурност, който социалистите не могат да повдигнат, защото пък те са винаги на страната на Русия", коментира Дайнов и заключи, че с този свой вот БСП просто отчита някакво мероприятие.

Източник: БНР