След като в края на юни бяха измерени най-ниските температури от четвърт век насам, през новия месец валежите чувствително ще намалеят, а най-високите стойности на термометъра няма да надхвърлят 40 градуса

След обилните валежи и хладното време през последните дни на юни още в началото на юли настъпва относително стабилизиране на атмосферата и валежите чувствително ще намалеят, сочи прогнозата на Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но се очакват и временни увеличения на облачността, но само на отделни места все още с краткотрайни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

Около средата и през втората половина от първата десетдневка времето отново става неустойчиво, със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите остават без съществена промяна.

В началото на втората десетдневка все още на места ще има превалявания. Следват няколко дни със спокойно, предимно слънчево време, а след слабо понижение температурите ще започнат да се повишават.

Около средата на периода атмосферата пак става лабилна и на места има изгледи за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на десетдневката започва по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите.

През повечето дни от третата десетдневка на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните.

Тази година средната температура през първия изцяло летен месец се очаква да бъде около нормата, която за равнините е 22-26 градуса, по високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините между 6 и 13 градуса.

Най-ниските стойности на термометъра ще паднат до 10-15 градуса, а най-високите няма да надхвърлят 40, а ще останат между 34 и 39 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - 30 до 50 л/кв.м, а за планинските райони от 70 до 120 л/кв.м. 

Източник: агенция "Фокус"