Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) обяви кои депозитни продукти на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) дават правото на вложителите да получат изплащане на гарантираните си суми, съобщиха от Фонда

Това са: 

1. Преференциален безсрочен депозит; 

2. Безсрочен депозит "Плюс"; 

3. Срочен депозит "4х4"; 

4. Безсрочен депозит "Евролев"; 

5. Стандартен срочен депозит и Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен). Парите в тях са гарантирани от ФГВБ и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията, се подчертава в съобщението.

Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия.

От Фонда поясняват, че изключването от гаранция съгласно чл.5, ал.1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките се отнася за влоговете с привилегировани лихвени условия, т.е. влогове с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си и прилага по отношение на тях.

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 144 03 и на уебсайта на ФГВБ: www.dif.bg.

Очакват се опашки пред десетина банки заради депозитите в КТБ

Между 5 и 10 банки ще изплащат защитените депозити на вложителите в КТБ и макар срокът за теглене на парите да е пет години - опашките изглеждат неизбежни. На тях ще се наредят и доста известни лица.

Почти месец преди да започне изплащането на защитените депозити в КТБ, вложители вече започнаха да се трупат пред банката, допълва Би Ти Ви.

Една от дошлите пред банката сподели, че се притеснява, че след половин година без достъп до спестяванията си, сега ще бъде ощетена: Още по-неприятно е, че в дадена валута ще ги обръщат в левове, отново вложителите ще загубят, обясни тя. 

Депозитите във валута ще се изчисляват по курса на БНБ за 4 декември, когато започва изплащането. Гаранционният фонд е подготвил разяснителна кампания.

Един от хората, които ще загубят значителна сума, е бившият треньор на "Ботев" (Пловдив). Отборът се финансираше от Цветан Василев, а парите на Станимир Стоилов останали сред блокираните в КТБ.

При всички положения аз ще си потърся правата, в крайна сметка това са честни пари, за които в крайна сметка могат да се покажат и документи и всичко, категоричен е бившият наставник на "Левски" и националния отбор.

Икономисти предупреждават - казусът далеч не е приключил. Настояват процедурата по несъстоятелност да е публична - за да е ясно какви пари ще се върнат в Гаранционния фонд при осребряването на активите, както и от коя дата КТБ се счита за неплатежоспособна, защото всички сделки след това могат да бъдат обявени за недействителни.

Всички те могат да бъдат отменени и хората, които са сключили цесии да бъдат принудени да си върнат парите обратно в банката, предупреди икономическият анализатор Калоян Стайков.

Делото за фалита на КТБ се падна на съдия Калина Илиева. И този път журналистите не бяха допуснати да присъстват при случайното разпределяне на делото.