Швейцарецът снощи подаде оставка от поста президент на ФИФА, след като в петък бе преизбран за пети мандат

Американското Федералното бюро за разследвания (ФБР) води разследване и срещу президента на ФИФА Сеп Блатер, предаде телевизия Ей Би Си Нюз, цитирайки собствени източници близки до разследването. 

Вчера неочаквано Блатер обяви, че въпреки че беше преизбран на поста в петък, ще подаде оставка. Решението му идва 6 дни, след като ФБР арестува висши представители на ФИФА по обвинения в корупция. Никъде досега не се споменаваше обаче Блатер да е попаднал сред разследваните. 

Снощи швейцарецът, който управлява Световната футболна централа от 1998 година даде специална пресконференция, оповестявайки новината, че се оттегля от поста.

79-годишният футболен функционер подава оставка след 17 години управление, а новият шеф на футболната централа предстои на бъде избран след няколко месеца. Една от причините за оттеглянето е разразилият се корупционен скандал, който предизвика сериозни трусове във футболните среди, но и в обществото като цяло.

Виж още: Лео Меси: Шави е най-добрият играч в историята на испанския футбол

Само преди дни (в петък) Блатер спечели изборите на конгреса на ФИФА и пое 5-ия си мандат след като единственият му съперник йорданския принц Али бин ал Хюсеин, който се оттегли.

Предстоят нови избори, които ще се проведат между декември 2015 и март 2016 като ще се събере Изпълнително бюро, което ще определи датата.

Още новини от света на футбола четете на Football24.bg

Източник: Football24.bg, Ен Би Си Нюз