81% от жените в България биха предпочели да станат майки пред кариерното развитие

Една на всеки пет жени в България, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство. Това става ясно от проучване за репродуктивните нагласи сред жените в България, което беше представено вчера.

Да родиш и без партньор

Жените, които биха си позволили да родят дете и без патрньор до себе си са предимно с жизнен стандарт над средния, на възраст между 36 и 43 години, когато самата идея за майчинството придобива много по-голяма важност, споделят от екипа, направил изследването.

Около три пъти повече са обаче жените, които заявяват, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си - 59%.

В проучването са взели участие общо 703 жени на възраст между 18 и 43 години, живеещи в големите градове на страната. Изследването е национално представително за жените във фертилна възраст от големите градове, които имат средно или висше образование.

Майчинство преди кариерата

За 81% от жените да родят и да отгледат дете е по-важно от това да изградят кариера. На противоположното мнение са едва 9% от запитаните. Това са предимно живеещи в София жени, които следват висше образование, обясни социоложката Лидия Йорданова, която представи проучването вчера.

36% от участничките в анкетата твърдят, че в емоционален план и те, и партньорът им не са подготвени да имат дете. Това са най-вече най-младите жени, които живеят в София и са в някоя от свободните професии. 35% пък изразяват притеснение, че при евентуално раждане на дете в момента, биха могли да пострадат работата им и кариерното им развитие.

Виж още: Къде е най-добре и къде - най-зле да си майка

Относно инвитро оплождането 58% от участничките заявяват, че биха го използвали, ако се налага, а 14% пък по-скоро биха осиновили дете. Едва 4% от анкетираните пък заявяват, че биха останали без дете в случай на невъзможност да родят собствено.

Източник: "Монитор"