След бурни дебати в парламента 126 депутати подкрепиха кандидатурата й, 66 гласуваха против, а 17 се въздържаха

Кандидатурата на ГЕРБ за нов министър на правосъдието беше одобрена от Народното събрание. Екатерина Захариева беше подкрепена от 126 депутати, информира БНР.

Против бяха 37 народни представители от БСП, 20 от ДПС, седмина от "Атака", един от Реформаторския блок и двама независими. С "въздържал се" гласуваха шестима от Реформаторския блок, седмина от Патриотичния фронт и четирима от БДЦ. Веднаха след гласуването, на което беше приета и оставката на Христо Иванов, Захариева положи клетва пред депутатите.

Преди това, при дебатите в пленарната зала, опозицията остро разкритикува периода на Христо Иванов като министър на правосъдието. БСП, ДПС и "Атака" декларираха, че няма да подкрепят кандидатурата за негов наследник - позиция, заявена и от гражданската квота в Реформаторския блок.

От БСП подложиха на съмнение и номинацията на ГЕРБ за поста, която лидерът на левицата Михаил Миков определи като "имитация на стабилност": "Очевидно е, че става въпрос за едно формално гласуване, за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. Сакън, дали ще е министърът в оставка или ще се избере нов министър, нищо няма да се промени. За политиката нищо не се говори."

Магдалена Ташева от "Атака" нарече кандидатурата на Захариева "фатален дефицит на държавничество и подигравка с гилдията на българските магистрати". Секретарят на парламентарната група на ДПС Четин Казак разкритикува министъра в оставка, докато обобщи очакванията на своята партия към приемника му:

"Ние очакваме от новия министър да промени радикално подхода на Министерството на правосъдието в тази сфера, ако очаква нашата подкрепа, ако очаква нещата да се случат. Ние очакваме от новия министър, ако бъде избран, да заложи на диалогичността, на търсенето на широко съгласие и най-вече ангажираност на всички заинтересовани страни. Не да се уповава само на подкрепата на една съсловна магистратска организация, а да потърси широката подкрепа на всички съсловия, всички гилдии в съдебната власт. Да потърси подкрепата на всички политически сили и да предложи пакет от реформи, които да ни убедят, че, след тяхното приемане, нещата в съдебната власт ще се променят наистина към по-добро, а не към по-лошо."

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче подкрепи новия министър и остро разкритикува колегите си от Реформаторския блок, които изразиха съмнение относно нейната кандидатура:

"От ПГ на ГЕРБ ще подкрепим кандидатурата, защото знаем, че това е най-правилното, което днес можем да направим, защото днешната подкрепа за кандидатурата, направена от министър-председателя Бойко Борисов, означава стабилност за правителството и стабилност за днешното управление. Всички ние сме свидетели и знаем, че днешното управление е без алтернатива. Аз съм изключително впечатлен от заявеното от г-н Миков, че те са последователна и постоянна опозиция на днешното управление.

Искам да им благодаря за това, че, когато има диалог, се намира и компромис, който е воден само и единствено от националния интерес. Друг е въпросът за нашите партньори от Реформаторския блок, защото една малка част от тях заявиха принципната си позиция, че минават в опозиция. Скъпи колеги, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите. Минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на "БСП лява България" или независимите депутати, където стоят на последните редове."

От БДЦ също обявиха, че подкрепят кандидатурата на Захариева. По време на последните разисквания голяма част от депутатите на "БСП лява България" и на ДПС напуснаха пленарната зала.

По-рано президентът Росен Плевнелиев коментира номинацията на Захариева за министър на правосъдието като ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие. При представянето й в Народното събрание в сряда премиерът Бойко Борисов обясни, че е работил със Захариева, знае нейния административен опит и когато са разглеждали кандидатурите за поста, са стигнали до извода, че тя би се справила.

Преди днешните дебати в парламента на въпрос защо се нагърбва с министерския пост, самата Екатерина Захариева отговори:

"Защото считам, че това е реформата на реформите и без реални стъпки в нея - и без успокояването на разговорите по нея, връщане на дебатите на експертно професионално ниво - нищо няма да се случи. Неслучването на съдебната реформа ще доведе до неслучване на редица други реформи."

Ако кандидатурата на Захариева събере необходимата подкрепа, веднага след гласуването в парламента тя ще поеме поста на специална церемония в Министерството на правосъдието.

Източник: BNR.bg