45-годишният швейцарец, досегашен генерален секретар на УЕФА, наследява на поста Сеп Блатер

Джани Инфантини е новият президент на ФИФА, който наследява на поста отстранения от футбола Сеп Блатер. Също швейцарец и досегашен генерален секретар на УЕФА, той спечели на извънредни конгрес със 115 гласа във втория тур.

За избирането му на втория тур от гласуването беше необходимо обикновено мнозинство - 104 от имащите право на глас 207 федерации, съобщава Football24.bg.

Неговият основен опонент шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа получи 88 гласа, докато принц Али събра едва четири, а Жером Шампан - нито един.

Инфантино, който има италиански корени, е деветият президент на ФИФА. Той е 45-годишен, роден на 23 март 1970 г. в Бриг, Швейцария. Говори гладко пет езика: френски, немски и италиански плюс английски и испански, а също така португалски и арабски. Женен е, с четири деца. 

Юрист по образование, той е на ръководния пост в УЕФА от октомври 2009, а работи за европейската футболна федерация от 2000-та, като преди това е оглавявал отдела по правни въпроси и клубно лицензиране.

В миналото е бил начело на Международния център за спортни науки (CIES) в университета на Нюшател и е бил съветник на редица футболни органи в Италия, Испания и Швейцария.

Европейската футболна централа застана единодушно зад него и подкрепи кандидатурата му, като подчерта, че той отдавна се бори за промени в световния футбол. Досега той влизаше и в комитета за реформи на ФИФА.

Искам да съм президент за всички 209 футболни държави, пътувал съм по целия свят и ще продължа да го правя, заяви той след избирането му за президент на ФИФА.

Източник: Football24.bg, ФИФА