Българинът бе избран от "Бруклин нетс" в третия им избор под №57

Александър Везенков стана първият българин, който бива избран в драфта на Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада, след като "Бруклин нетс" му гласуваха доверие и го взеха под №57, съобщава Sportal.

До последно преди церемонията името му се свързваше най-вече с изборите, с които разполагаше "Денвър" - №49 и №51, както и с №56 на "Бостън Селтикс", но в крайна сметка от "Бруклин" се спряха на 21-годишното крило на "Барселона". 

Роденият в Никозия играч има още две години от договора си с каталунския тим и по всяка вероятност ще остане да играе в Европа, но има реален шанс да стане вторият български играч в НБА след Георги Глушков през 80-те.

Самият Глушков, който в момента е президент на Българската федерация по баскетбол, прогнозира преди време, че Везенков има всички шансове да бъде избран на драфта и действително да играе в НБА. 

Везенков изпрати най-добрия си сезон в "Барселона" и се възползва от създалата се ситуация в тима, налагайки се като основна фигура. Той игра във всичките 30 мача на каталунците в Евролигата и се отличи със 7,5 точки, 3,2 борби и 1,1 асистенции средно на мач и бе в челото на индивидуалните класации за успеваемост на стрелбата за 2 точки (67,6%) и 3 точки (47,6%).

Кариерата му до момента преминава изцяло в чужбина - Везенков започва да играе баскетбол в Кипър, а след това преминава в "Арис" (Солун), превръщайки се в любимец на феновете и един от най-добрите млади играчи в Гърция въобще, за да се стигне до трансфера в "Барселона" преди две години.

Той е третият избор на "Нетс" в драфта това лято след Джарет Алън (№22) и Кайл Кюзма (№27), но вторият бе изпратен в посока "Лос Анджелис лейкърс".

Източник: Sportal.bg