Без умение да се създава текст няма да може да се получи отлична бележка по български език и литература

Обмисля се това изискване да бъде записано в стандартите, след като бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование. Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева на конференция за реформите в образованието и науката, организирана в НДК от министерството.

Владеенето на писмения език е заложено и в стратегията за насърчаване на четенето

Усвояването на българския език е едно от ключовите умения за създаване на писмен текст, допълни Кастрева. 

Абитуриентите масово се отказват от писането на интерпретативен текст или есе на матурата по български език и литература. Много седмокласници също се притесняват на преразказа и показват слаби и средни резултати. 

Изискването за създаване на текст за висока бележка обаче няма да влезе в сила още от тази сесия нито на матурите, нито на националното външно оценяване, успокоиха учениците от МОН.

До момента у нас не съществува тригълникът "образование, наука, живот", 

каза при откриването на конференцията министърът проф. Тодор Танев. Той представи намерението си за създаване на 4-степенна система на образование, която да дава различни изходи. Така учениците ще могат да моделират сами кариерното си развитие.

Важна е посоката, в която образованието ще се дигитализира, каза пък вицепремиерът Румяна Бъчварова. Това е отговорна работа на министерството, досега е правено на парче, имаме план за IT развитието на училищата, отговори проф. Тодор Танев. Според него това било важна част от голямата реформа.

Училищната документация също постепенно щяла да минава в електронен вид.Засега от тази година се премахва материалната книга, за да се намали бумащината, затрупала учителите. Те ще нанасят преподавания материал направо в дневника.

Източник: "24 часа"