Сексапилната блондинка - актриса, модел на "Плейбой" и екоактивистка - навърши 50 на 1 юли, когато празнува и родната й Канада (снимки, видео)

Актриса, модел на "Плейбой" и екоактивистка - Памела Андерсън, която на 1 юли навърши 50, съчетава тези три кариери с еднаква лекота.

Прави кариера в САЩ, но е родена в Канада, където днес прекарва повечето си време - там и в Европа, а дома си на плажа в Малибу дава под наем.

Eдна от най-сексапилните блондинки в края на ХХ век, украсила впоследствие кориците и на българския "Плейбой", е заснела рекорден брой фотосесии за мъжкото списание, където се появява от 1989 до 2016 г.

Виж още: Последната гола корица на "Плейбой"

Днес тя нарича имението "Плейбой" свой университет, а издателят и негов стопанин Хю Хефнър й връща комплимента, като я определя за ДНК-то на "Плейбой"

От ролите й в киното и телевизията най-известно е превъплъщението й в Си Джей Паркър от сериала "Спасители на плажа", която тича по пясъка в изрязан червен бански от 1992 до 1998 г.

През май беше премиерата на пълнометражния филм "Спасители на плажа", където героинята й се играе от Кели Рорбах, а самата Памела има епизодична поява.

Другата й успешна поредица е "ВИП", в момента по "Диема", където в продължение на четири сезона (1998-2002) играе телохранителката на знаменитости Валъри Айрънс, като често пародира собствения си медиен образ.

С напредването на възрастта продължава да експлоатира сексапила си най-вече за каузата на защитниците на животните ПЕТА. Първата й кампания за тях е още преди две десетилетия, когато се снима гола за билборд на нюйоркския "Таймс скуеър" с призив да загърбим коженото облекло.

Виж още: Памела Андерсън се съблече срещу водния режим

Екокаузите обаче не са единствените й изяви като активистка - в официалната биография в сайта на нейната фондация се казва:

"Тя отстоява свободата на информацията, образованието и справедливостта за уязвимите, за всички живи същества на планетата - разобличавайки тежкия живот на жените и децата в проблемна среда. Посещавала е редица бежански лагери по света, била е в сиропиталища в Хаити и Русия, на които също дава подкрепата си."

С нейна поддръжка се ползват организации и кампании против домашното насилие и трафика на хора, за борба с климатичните промени и опазване на биоразнообразието.

Фотогалерия: Памела Андерсън в България

През есента на 2012 г. идва у нас като гост-звезда в четвъртия "ВИП брадър", а междувременно участва и в All-Star 15-и сезон на "Дансинг старс" в САЩ. Година по-късно танцува и върху лед в друго риалити предаване, Dancing On Ice - но отпада още в началото.

Има зад гърба си бракове с барабаниста на "Мотли Крю" Томи Лий и рокпевеца Кид Рок. Омъжвала се е два пъти за филмовия продуцент Рик Саломон, а е била сгодена и за супермодела Маркус Шенкенберг, с когото се разделя през 2001-ва. Напоследък е свързвана с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, за когото се застъпва пред политици и държавници.

Синовете й Брандън Томас Лий и Дилън Джагър Лий са вече излезли от тийнейджърската възраст. По-големият, на 20, вече направи първите си стъпки като модел, а по-малкият, на 19, се ориентира към кариера в музиката, като продуцент.

Наскоро Андерсън анонсира, че отваря вегански ресторант във Франция, край Сен Тропе - La table du Marche by Pamela, съвместно начинание с шеф-готвача Кристоф Лерой. Предстои и излизането на нейна кулинарна книга с рецепти за вегани.

През 1999 г. се снима във видеото Miserable на "Лит" - като великанка в бански, по която се разхождат музикантите от групата.

Виж и други музикални клипове с великани