Китайската столица стана първият град в света, избиран за домакин и на летни, и на зимни олимпийски игри. Но популярни ли са всъщност там зимните спортове?

Пекин беше домакин на летните олимпийски игри през 2008 г., а 16 години по-късно, през 2022-ра, приема и зимната олимпиада. Кандидатурата на китайската столица беше предпочетена от МОК пред Алмати, най-големия град в Казахстан.

Това ще са третите поредни олимпийски игри на азиатския континент след зимните в Пьончанг, Южна Корея (през 2018 г.) и летните в Токио през 2020 г. Преди това, разбира се, всички погледи са вперени в Рио, който е олимпийската столица на следващото лято.

Кандидатурата на Китай надделя след подкрепата, заявена лично от президента Си Дзинпин. Предвиденият бюджет за игрите е 1,5 милиарда долара, като част от него ще трябва да отиде и за изкуствен сняг.

Този път Пекин (Beijing 2022) поделя домакинството с град Джандзякоу, отдалечен на 200 км, като обещава да постави фокуса върху спортистите и устойчивото развитие.

На забележките, че зимните спортове не са особено популярни, в милиардната държава коментират, че тази мания тепърва ще завладява населението и дават за пример кънките на лед, практикувани вече от 1 млн. тийнейджъри. Освен това преди две десетилетия в страната имало едва няколко зимни курорта, а днес те са над 500.

Виж още: Какво купуват богатите китайци

Анализатори, цитирани от британския в. "Гардиън", отбелязват, че победата е мощен тласък за плановете на Китай да изгради спортна индустрия за 800 млрд. долара, с милиони работни места.