Втората по важност награда от 76-ия кинофестивал отиде при Роман Полански за неговата екранизация по "Офицер и шпионин" на Робърт Харис, която след месец открива петото издание на "СинеЛибри" в София

"Жокера", самостоятелен филм и предистория за злодея от комиксите за Батман беше сред най-очакваните тази година - и идва в кината след по-малко от месец, в началото на октомври, със "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция, където се състоя и световната му премиера.

Филмът на режисьора Тод Филипс (трилогията "Последният ергенски запой") вече се спряга сред кандидатите за "Оскар" поне в категорията за най-добър главен актьор - където Хоакин Финикс е в стихията си, отслабнал с 25 кг.

Фотогалерия: Хоакин Финикс като Жокера

Той признава, че не е търсил вдъхновение от своите предшественици в ролята: Джак Никълсън от първия "Батман" на Тим Бъртън, отличения с посмъртен "Оскар" Хийт Леджър от "Черният рицар", Джарет Лето от "Отряд самоубийци", Марк Хамил (Люк Скайуокър от "Междузвездни войни"), озвучавал Жокера в анимационните му версии.

Сред имената в актьорския състав се открояват още звездите от сериала "Атланта" Зази Бийтс ("Дедпул 2") и Брайън Тайри Хенри, а също така ветеранът Робърт де Ниро като водещ на токшоу.

Психологическият трилър проследява как в началото на 80-те Артър Флек, бъдещият Жокер, се плъзга постепенно по наклонената плоскост към лудостта, за да се превърне от потенциален stand-up комик в един от най-маниакалните злодеи, вилнеещи в комиксовия град Готъм.

Пътищата му се пресичат със семейството на неговия бъдещ враг Брус Уейн / Батман, който тук е още дете. Подгряващият трейлър пък бе озвучен с песента Smile на великия комик Чарли Чаплин, но в изпълнение на Джими Дюранте.

Другият голям победител в 76-ото издание на най-стария кинофестивал беше Роман Полански с новия си филм за аферата "Драйфус" J'accuse (Аз обвинявам), който ще се разпространява у нас с англоезичното си заглавие "Офицер и шпионин".

Лентата с участието на Жан Дюжарден и Луи Гарел беше отличена с Голямата награда на журито и идва у нас също в началото на следващия месец, за да открие петото издание на кино-литературния фестивал "СинеЛибри" (5-20 октомври) в зала 1 на НДК.

Сюжетът следва едноименния исторически трилър от Робърт Харис, публикуван през 2013 г. Авторът е и съсценарист, заедно с Полански, с когото са работили преди това по "Писател в сянка" (2010) и нереализираната екранизация на романа "Помпей".

Действието се разгръща в Париж през 1895 г., когато младият еврейски офицер Алфред Драйфус, несправедливо обвинен в предателство, е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Като възкресява скандала, привлякъл вниманието на целия свят в навечерието на XX век, английският писател разказва история, която звучи актуално и днес - за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници...

Самият режисьор, който преди броени дни навърши 86, не присъства на червения килим и заключителната церемония - замести го съпругата му, френската актриса Еманюел Сение. Тя също участва във филма наред с имена като Матю Алмарик, Мелвил Пупо и френския актьор от български произход Владимир Йорданов.

Призът за млад актьор на името на Марчело Мастрояни отиде при 22-годишния Тоби Уолъс от Babyteeth на австралийската режисьорка Шанън Мърфи. Със "Сребърен лъв" за най-добър режисьор беше отличен шведският ветеран Рой Андершон с About Endlessness. През 2014 г. той взе и "Златен лъв" с "Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието", а сега също не изневерява на стила си.

Наградата за сценарий беше присъдена на Йонфан (Хонконг) за анимационния му дебют No. 7 Cherry Lane.

Италианецът Лука Маринели спечели приза "Купа Волпи" за най-добър актьор в осъвременената адаптация на "Мартин Идън" от Джек Лондон, а актриса номер 1 стана французойката Ариан Аскарид в Gloria Mundi на реж. Робер Гедигян.