"Иновации и младеж" е новият ресор на Мария Габриел в комисията "Фон дер Лайен"

"Иновации и младеж" е новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел, която досега отговаряше за цифровите технологии. Нейна отговорност ще бъде създаването на нови перспективи за младото поколение. 

Общо 27 eврокомисари ще работят под ръководството на Урсула фон дер Лайен, като едва осем от тях са били и в досегашната комисия "Юнкер".

В списъка с кандидатурите, които трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент (ЕП), липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Брюксел работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври, уточнява БНР.

Новоизбраната председателка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е убедена, че: "Този екип ще очертае европейския път: ще предприемем решителни действия за борба с изменението на климата, ще изградим партньорство със САЩ, ще дефинираме отношенията си с един по-самоуверен Китай и ще бъдем надежден съсед, на Африка например. Този екип трябва да отстоява нашите ценности и стандарти от световна класа.

Искам Комисия, която да се ръководи с решимост, която да е напълно съсредоточена върху разглежданите въпроси и да дава съответните отговори. Искам Комисията да бъде балансирана, динамична и модерна. Сега този екип ще трябва да спечели доверието на Парламента. Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики.

Искам също така Европейският съюз да бъде пазител на многостранното сътрудничество. Защото знаем, че сме по-силни, като заедно правим това, което не можем да направим сами."

Виж още: Стремителната кариера на Урсула фон дер Лайен

Относно досегашния ресор на българския еврокомисар през последните две години Фон дер Лайен коментира: "Цифровизацията оказва огромно въздействие върху начина, по който живеем, работим и общуваме. В някои области Европа трябва да навакса изоставането си, например при директните продажби от предприятия на потребители, докато в други сме на челно място, например сделките между предприятия. Трябва да подготвим единния пазар за цифровата ера, да извлечем максимална полза от изкуствения интелект и големите информационни масиви, да повишим киберсигурността и да работим усилено за собствения ни технологичен суверенитет“.

В актуализирания състав на ЕК е спазено обещанието за паритет на половете, като жените еврокомисари са 13, а мъжете - 14. Осем са зам.-председателите на комисията "Фон дер Лайен", като сред тях се нарежда и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания) с допълнителен ресор "По-силна Европа на световната сцена".

Франс Тимерманс (Холандия), Маргрете Вестагер (Дания) и Валдис Домбровскис (Латвия) стават и изпълнителни зам.-председатели с повече от един ресор.

Тимерманс ще координира работата по Европейския зелен пакт, но ще отговаря и за политиката по изменението на климата, Вестагер поема дигитализацията и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията, а Домбровскис ще движи икономиката в интерес на хората, а също така и финансовите услуги.

Марош Шефчович (Словакия) и Вера Йоурова (Чехия), познати от предишния състав на ЕК, ще завеждат съответно "Междуинституционални отношения и перспективи" и "Ценности и прозрачност". Със статут на зам.-председатели са и две от новите имена: досегашният завеждащ пресслужбата на ЕК Маргаритис Схинас (Гърция), който ще отговаря за "Съхраняване на европейския ни начин на живот", и Дубравка Шуица (Хърватия) с ресор "Демокрация и демография". Тя ще ръководи и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Досегашният еврокомисар по съседската политика и разширяването Йоханес Хан (Австрия) вече ще отговаря за ресор "Бюджет и администрация", като ще се отчита пряко пред председателката на ЕК, а действащият комисар по въпросите на селското стопанство Фил Хоган (Ирландия) също получава нов ресор - "Търговия".

Ето и останалите нови лица с техните ресори:

Дидие Рейндерс (Белгия), който е адвокат по професия, е бивш национален министър на финансите, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на отбраната с богат опит. В новата Комисия той ще отговаря за ресор "Правосъдие" (вкл. по въпросите за върховенството на закона).

Стела Кириaкидес (Кипър) е медицински психолог с дългогодишен опит в областта на социалните въпроси, здравеопазването и профилактиката на раковите заболявания. Тя ще ръководи ресор "Здравеопазване".

Кадри Симсон (Естония) е дългогодишен член на естонския парламент и министър на икономиката и инфраструктурата. Тя ще отговаря за ресор "Енергетика".

Юта Урпилайнен (Финландия) е била не само министър на финансите и дългогодишен член на комисията по външни работи на финландския парламент, но е работила и като специален пратеник в Етиопия. Тя ще поеме отговорността за ресор "Международни партньорства".

Силви Гулар (Франция), която е бивш евродепутат, е твърдо ангажирана и убедена европейка, а като еврокомисар за ресора "Вътрешен пазар" ще ръководи работата в индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар, но ще отговаря и за новата генерална дирекция "Отбранителна промишленост и космическо пространство".

Бившият унгарски министър на правосъдието Ласло Трочани поема ресора "Съседство и разширяване", а колегата му Виргиниюс Синкявичюс, който в родината си е бил министър на икономиката и иновациите - "Околна среда и океани".

Бившият италиански министър-председател и министър на външните работи Паоло Джентилони ще прилага големия си опит в ресор "Икономика", а евродепутатът и бивш министър на заетостта и труда Никола Шмит (Люксембург) - в ресор "Работни места".

Хелена Дали (Малта), която ще ръководи ресор "Равнопоставеност", има предишен политически опит в тази област като министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи, а също и като министър на европейските въпроси и равнопоставеността.

Дългогодишният евродепутат Януш Войчеховски (Полша), понастоящем член на Европейската сметна палата, е участвал в парламентарната комисия по земеделие и сега също ще отговаря за ресор "Земеделие".

Зам.-управителката на Banco de Portugal Елиза Ферейра (Португалия), дългогодишен евродепутат, бивш министър на планирането и министър на околната среда, ще ръководи ресор "Сближаване и реформи".

Рована Плумб (Румъния) е евродепутатка и зам.-председател на Групата на социалдемократите, бивш министър на околната среда и изменението на климата, министър на труда, министър на европейските фондове, министър на образованието и министър на транспорта - и именно "Транспорт" е и ресорът й в новата ЕК.

Янез Ленарчич (Словения) е дипломат, държавен секретар по европейските въпроси, работил няколко години в тясно сътрудничество с Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ЕС, а сега ще отговаря за ресор "Управление при кризи".

Предишният пост на Илва Йохансон (Швеция) преди Брюксел е министър на заетостта, но тя е също така бивш министър на училищата, министър на здравеопазването и грижите за възрастните, депутат в шведския парламент. Високо ценен експерт в областта на заетостта, интеграцията, здравеопазването и благосъстоянието, тя ще ръководи ресор "Вътрешни работи".

Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, вкл. за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет може официално да назначи новата Европейска комисия. Както е известно, мястото на Доналд Туск (Полша) като председател на Европейския съвет заема белгиецът Шарл Мишел.

Източник: БНР, Европейска комисия