Кинохитът от 1994 г. е поредната анимация на "Дисни" с игрална версия, която идва в кината през юли с гласовете на черни звезди като Бийонсе и Доналд Гловър. Вижте първите плакати и трейлъри

След успеха на "Книга за джунглата" през 2016 г. режисьорът и актьор Джон Фавро ("Железният човек") е натоварен от "Дисни" и с друга игрална версия на хитова анимация. Предизвикателството - тук вече няма Маугли, всъщност няма никакви хора, само африканска флора и фауна: лъвове (Симба, Нала, Муфаса, Скар, Сараби), хиени (Шензи, Камари, Азизи), сурикати (Тимон), брадавичести прасета (Пумба), павиани (Рафики) и птици носорози (Зазу), а също така цели стада антилопи, жирафи, слонове, биволи...

Всъщност новият "Цар Лъв" няма да е точно игрален филм по анимацията (за разлика от "Красавицата и Звяра", "Господарка на злото", "Пепеляшка", предстоящите "Аладин" и "Мулан"), тъй като героите на екрана не са истински животни, а фотореалистични компютърно-генерирани образи, резултат от най-съвременните визуални ефекти - също като летящото слончето в актуалния "Дъмбо" на Тим Бъртън.

"Цар Лъв" от 1994-та печели "Оскар", "Грами" и "Златен глобус" и е последван от две пълнометражни продължения плюс два анимационни сериала: "Тимон и Пумба" и "Пазител на Лъвските земи" / The Lion Guard - плюс мюзикъл, който подобрява касовия рекорд, държан дотогава от "Фантомът на операта". 

Номер 1 в класациите на "Дисни" по приходи и гледаемост, оригиналният "Цар Лъв" отдавна се е превърнал в любима класика. Премиерата на неговия римейк е насрочена за 19 юли, четвърт век след появата на оригинала, озвучаван от звезди като Упи Голдбърг, Джеръми Айрънс, Матю Бродерик.

От някогашните актьори се завръща единствено ветеранът Джеймс Ърл Джоунс, който през януари навърши 88. Освен царя баща Муфаса, той озвучи и подгряващия трейлър.

Носталгията обаче е гарантирана заради музиката на Ханс Цимър и песните на Елтън Джон по текст на либретиста Тим Райс - като отличената с "Оскар" Can You Feel The Love Tonight.

Сюжетът напомня Шекспировата трагедия "Хамлет": царят на животните Муфаса е свален от власт с предателство, а зад дворцовия преврат стои неговият завистлив и злобен брат Скар. Наследникът, малкият Симба, е прогонен, но с помощта на своите приятели той успява да оцелее и се завръща да предяви претенциите си към трона...

Любопитен детайл е актьорският състав, който почти изцяло се състои от афроамериканци, в тон с новите тенденции в Холивуд. Главните роли, на Симба и Нала, се изпълняват от Доналд Гловър ("Соло: История от Междузвездни войни", сериала "Атланта") и попзвездата Бийонсе.

Алфре Удард (сериала "Отчаяни съпруги") дава гласа си на лъвицата Сараби, майката на Симба, а в узурпатора Скар този път се превъплъщава Чиуетел Еджиофор. Южноафриканецът Джон Кани (крал Т'Чака в "Черната пантера" и "Капитан Америка: Войната на героите") е Рафики, комичното дуо Тимон и Пумба се озвучава от Сет Роугън и Били Айхнър, а водещият на тв шоуто Last Week Tonight Джон Оливър е Зазу.