Хитовата анимация от 1994 г. е поредният филм на "Дисни" с игрална версия, която идва в кината през юли 2019 с гласовете на черни звезди като Бийонсе и Доналд Гловър

След успеха на "Книга за джунглата" през 2016 г. режисьорът и актьор Джон Фавро ("Железният човек") е натоварен от "Дисни" и с друга игрална версия на хитова анимация. Предизвикателството - тук вече няма Маугли, всъщност няма никакви хора, само африканска флора и фауна: лъвове (Симба, Нала, Муфаса, Скар, Сараби), хиени (Шензи, Камари, Азизи), сурикати (Тимон), брадавичести прасета (Пумба), павиани (Рафики) и птици носорози (Зазу), а също така цели стада антилопи, жирафи, слонове, биволи...

"Цар Лъв" от 1994-та печели "Оскар", "Грами" и "Златен глобус" и е последван от две пълнометражни продължения плюс два анимационни сериала: "Тимон и Пумба" и "Пазител на Лъвските земи" / The Lion Guard - плюс мюзикъл, който подобрява касовия рекорд, държан дотогава от "Фантомът на операта". 

Номер 1 в класациите на "Дисни" по приходи и гледаемост, "Цар Лъв" отдавна се е превърнал в любима класика. Премиерата на неговия римейк е насрочена за 19 юли 2019 г., четвърт век след появата на оригинала, озвучаван от звезди като Упи Голдбърг, Джеръми Айрънс, Матю Бродерик.

Всъщност новият "Цар Лъв" няма да е точно игрален филм по анимацията (за разлика от "Красавицата и Звяра", "Господарка на злото", "Пепеляшка" и предстоящите "Аладин" и "Дъмбо"), тъй като героите му няма да са истински животни, а фотореалистични компютърно-генерирани образи, резултат от най-съвременните визуални ефекти. 

От някогашните актьори се завръща единствено ветеранът Джеймс Ърл Джоунс, който през януари навършва 88. Освен царя баща Муфаса, той озвучава и подгряващия трейлър.

Носталгията обаче е гарантирана заради музиката на Ханс Цимър и песните на Елтън Джон по текст на либретиста Тим Райс - като отличената с "Оскар" Can You Feel The Love Tonight.

Сюжетът напомня Шекспировата трагедия "Хамлет": царят на животните Муфаса е свален от власт с предателство, а зад дворцовия преврат стои неговият завистлив и злобен брат Скар. Наследникът, малкият Симба, е прогонен, но с помощта на своите приятели той успява да оцелее и се завръща да предяви претенциите си към трона...

Любопитен детайл е актьорският състав, който почти изцяло се състои от афроамериканци, в тон с новите тенденции в Холивуд. Главните роли, на Симба и Нала, се изпълняват от Доналд Гловър ("Соло: История от Междузвездни войни", сериала "Атланта") и попзвездата Бийонсе.

Алфре Удард (сериала "Отчаяни съпруги") дава гласа си на лъвицата Сараби, майката на Симба, а в узурпатора Скар този път се превъплъщава Чиуетел Еджиофор. Южноафриканецът Джон Кани (крал Т'Чака в "Черната пантера" и "Капитан Америка: Войната на героите") е Рафики, а комичното дуо Тимон и Пумба се озвучава от Сет Роугън и Били Айхнър,