От премиерната фантастика с Мат Деймън до "Заемателите", "Артур и минимоите", "Вътрешно пространство" (видео)

"Малък голям живот" / Downsizing с Мат Деймън, Кристен Уиг, Кристоф Валц, Джейсън Съдейкис и Хонг Чау, откри кинофестивала Венеция 2017, а по кината у нас тръгва от този петък, 12 януари.

Фантастичната сатира на реж. Александър Пейн ("Отбивки", "Небраска") представя илюзорен свят, в който норвежки учен намира решение за пренаселването на Земята, като смалява хората до 13 сантиметра.

Наред с това той предлага план, според който цялото човечество да премине от голям в малък размер в рамките на 200 години. Скоро след сензационното откритие хората осъзнават и колко по-голяма стойност имат парите им в един умален свят...

Виж още: Великани в града (видео)

Водени от обещанието за по-добър живот, редовият гражданин Пол Сафранек (Деймън) и съпругата му Одри (Уиг) решават да загърбят стресиращия си живот в Омаха и да се смалят, за да заживеят щастливо в обществото на малките хора.

Решението им обаче повлича след себе си редица събития, които променят живота им...

Миниатюрните човечета са любими персонажи в литературата - от Малечко Палечко на Шарл Перо и Палечка на Ханс Кристиан Андерсен през Нилс Холгерсон на Селма Лагерльоф и Малкият мъж и Малката мис на Ерих Кестнер до Килимените хора и Трилогията за номите ("Масклин", "Грима и "Доркас", "Крилете на Масклин") на Тери Пратчет и Гъливер на Джонатан Суифт.

А, и комиксите за Човека мравка / Антмен, който стана част от Отмъстителите в поредицата филмови екранизации за супергероите на "Марвъл" - и се очаква отново по кината това лято в Ant-Man and The Wasp.

Виж още: Най-очакваните филми и нови сериали през 2018 г. (снимки, видео)

Ето още десетина известни филма, чийто сюжет включва миниатюрни хора:

Във "Вътрешно пространство" (Innerspace) от 1987 г. Денис Куейд е пилот изпитател от американските ВМС, който се подлага на свръхсекретен експеримент за миниатюризация. Вместо обаче в опитното зайче е инжектиран в тялото на хипохондрик (Мартин Шорт)...

Стивън Спилбърг е продуцент, а режисьор - Джо Данте, който напоследък снима епизоди от сериала "Хавай 5-0".

Подобен е и сюжетът на "Фантастично пътешествие" / Fantastic Voyage (1966), чиято новелизация е дело на писателя Айзък Азимов. Там обаче е смален екипажът на цяла подводница (с актьори като Стивън Бойд, Доналд Плезънс, Едмънд О'Брайън и Ракел Уелч), чиято мисия е да достигнат мозъка на учен, за да го изведат от кома.

"Заемателите" (1997) екранизира фентъзи романа от английската писателка Мери Нортън с участието на актьори като Джон Гудман, Хю Лори и Марк Уилямс, който по-късно става г-н Уизли в поредицата "Хари Потър".

В ролята на миниатюрното сем. Клок са Джим Броудбент, Силия Имри, Флора Нюбигин и малкият Том Фелтън, който скоро след това е избран за ролята на Драко Малфой в "Хари Потър".

По историята за мъничките хора, които живеят под дъсчените подове на къщите, е заснет и тв филмът "Заемателите" от 2011 г. с Кристофър Екълстън като татко Клок и Стивън Фрай в ролята на новия злодей.

Руският анимационен сериал "Фиксики" се базира на повестта "Гаранционните човечета" от Едуард Успенски, автор на любими детски книги като "Крокодила Гена", "Дядо Фьодор, кучето и котаракът", "Надолу по вълшебната река".

Преди да заснеме "Джуманджи", "Джурасик парк 3" и "Капитан Америка: Първият отмъстител", Джо Джонстън дебютира като режисьор със "Скъпа, смалих децата" от 1989 г. В главната роля е Рик Моранис ("Ловци на духове" 1 и 2, "Космически топки") като учения Уейн Салински, родител на две деца.

Заглавието казва всичко, а филмът слага начало на цяла поредица, една от най-успешните в историята на "Дисни" - с две продължения, тв сериал и атракциони в увеселителните паркове.

Най-новата екранизация по "Гъливер при лилипутите" беше през 2010 г. с Джак Блак в заглавната роля. Лилипутите се играят от Били Конъли, Катрин Тейт, Крис О'Дауд, Джеймс Кордън, Емили Блънт.

"Артур и минимоите" на Люк Бесон съчетава анимация и игрално кино. Първият филм (2006 г.) с Фреди Хаймор като заглавния герой е последван от две продължения: "Артур и отмъщението на Малтазар" (2009) и "Артур и войната на двата свята" (2010).

The Incredible Shrinking Man (1957) е фантастична класика по романа The Shrinking Man / "Смаляващият се човек" на Ричард Матисън, автор и на "Аз съм легенда". Пред 1981-ва е заснета и женска версия - The Incredible Shrinking Woman, режисьорски дебют на Джоел Шумахер с Лили Томлин в главната роля.

Бонус: Френската анимационна поредица Minuscule, която всъщност е посветена на насекомите.