Филмът на Ралица Петрова спечели приза за най-добър филм и от националния фестивал "Златна роза" във Варна, а публиката отличи "Летовници", по кината следващия петък

Три филма си поделиха основните награди за пълнометражно кино на националния фестивал "Златна роза" във Варна.

"Безбог" и главната му актриса Ирена Иванова (известна и като поетеса с псевдонима Рене Карабаш) спечелиха поредните си отличия за филм номер 1 и най-добра актриса. Ралица Петрова, за която това е пълнометражен дебют, бе отличена за режисурата, след като наскоро триумфира с голямата награда "Златен леопард" в Локарно, а след това и на кинофестивала в Сараево.

В морската столица петчленното жури присъди "Златната роза" на "Безбог" заради "силата, смелостта и безкомпромисния поглед, с които авторът ни води в едно разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление".

Виж още: Новите български филми на "Златна роза 2016"

"Слава" на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов ("Урок") взе специалната награда на журито, оглавявано от режисьора на "Източни пиеси" и "С лице надолу" Камен Калев. В състава му бяха още актрисата Теодора Духовникова, композиторът Петър Дундаков, операторът Стефан Иванов и кинокритикът Борислав Колев.

Екранизацията по действителен случай спечели със "силната и въздействаща история, която с чувство за хумор прави дълбок социален разрез през темата за Малкия човек и Голямата система". В главните роли - на кантонера и пиарката от транспортното министерство - са Стефан Денолюбов и Маргита Гошева.

Двамата режисьори на "Слава", заедно с Дечо Таралежков, получиха и приза за най-добър сценарий. На филма им бяха дадени още две отличия - на акредитираните журналисти и Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

Наградата за операторско майсторство отиде у Крум Родригес за работата му по "Безбог" и "Слава".

"Христо" беше отличен за най-добър пълнометражен дебют (в лицето на режисьорите Тодор Мацанов и Григор Лефтеров), а главният актьор Димитър Николов си подели наградата за мъжка роля с ветерана Иван Налбантов ("Безбог").

Гилдията на кинокритиците към СБФД отличи "Спомен за страха" на реж. Иван Павлов, по сценарий на покойния Красимир Крумов - Грец. Филмът по едноименната поема на Константин Павлов от 1963 г. получи и специална награда за музиката на композитора Божидар Петков.

"Куче" на Владимир Петев, завършил режисура във ВГИК, с участието на Деляна Хаджиянкова и Делян Илиев, спечели "Златната роза" за късометражен филм с простичък сюжет: " Боян среща Албена. Боян има синина под окото, Албена има мъртво куче..."

Журито го отличи измежду 20-те конкурсни филма заради "деликатния, психологически нюансиран разказ, където преживяванията се случват отвъд събитията и думите."

Наградата на публиката бе връчена на комедията "Летовници", която излиза по кината от 7 октомври с участието на Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и още много популярни актьори. Режисьор е Ивайло Пенчев ("Корави старчета"), който е и съсценарист заедно с Божан Петров и хумориста Весел Цанков.

Междувременно миналогодишният лауреат на "Златна роза" - "Каръци", бе определен да представя страната ни в надпреварата за "Оскар" при чуждоезичните филми.

Източник: Златна роза 2016