За автора на "Пътеводител на галактическия стопаджия", който си отиде през 2001-ва едва 49-годишен, разказва неговия колега фантаст Нийл Геймън

Нийл Геймън, когото познаваме от екранизирани с успех фентъзи книги като "Добри поличби" (заедно с Тери Пратчет), "Звезден прах", "Американски богове" и "Коралайн", е написал биография на Дъглас Адамс, който влезе в историята на научната фантастика със своя "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Като млад журналист Геймън получава пълен достъп до живота, писмата, непубликуваните откъси и архиви на своя колега и става свидетел на неговия творчески процес, на несигурността и предизвикателствата, разочарованията и триумфите.

Виж още: Скандинавската митология, преразказана от Нийл Геймън

Дори самият Адамс потвърждава: "Всичко в тази книга е унищожително вярно - с изключение на дреболиите, които не са." Озаглавена "Без паника", тя проследява не само житейския му път, но и историята на култовата му класика, публикувана у нас още в библиотека "Галактика" през 1988 г., а впоследствие - като масивен том, събрал и продълженията.

"Пътеводителят..." възниква като радиопиеса в края на 70-те, а авторът му освен това е писал скечове за "Летящия цирк на Монти Пайтън" и сценарии за епизоди от сериала "Доктор Ху". Животът му - толкова необичаен за писател, че в него почти не остава място за... писането - обаче е прекъснат от инфаркт през 2001-ва, малко преди да навърши 50.

Освен много неразказвани истории и анекдоти за творбите му, "Без паника" включва още оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите и окончателния вариант на "Как да напуснем планетата" - все по-важна информация при всичко случващо се наоколо...

Взела за заглавие надписа от корицата на "Пътеводителя...", книгата на Нийл Геймън се появява у нас в превода на Светлана Комогорова-Комата. Предлагаме ви откъс от встъплението, предоставен от изд. "Сиела":

Предговор

Преди 17 години помолиха един млад писател да напише справочник за "Пътеводител на галактическия стопаджия". Няколко години преди това Дъглас Адамс се бе съгласил "Титан" да издаде такава книга, но първоначално избраният писател, Ричард Холис, не я беше написал по и до днес неясни ми причини и някой от "Титан" беше попитал Ким Нюман дали не иска да я напише. Той не искал, само че, изтъкнал, познавал човек, интервюирал Дъглас вече няколко пъти.

И тъй, Ник Ландау от "Титан букс" ми се обади и ме попита дали предложението ме интересува. Аз исках да напиша тази книга повече от всичко на света. Казах "да".

Дъглас Адамс ми отвори бележника си с адреси. Разговарях с колегите му и прерових канцеларските му шкафове. Изчетох десетки сценарии и фотокопирах всички изрезки на Дъглас от пресата. Играх компютърната игра по "Пътеводителя" до края и водих битки с примитивни програми за текстообработка в опити да намеря някоя, която да ми позволи да слагам бележки под линия.

Но най-любимо ми беше да интервюирам Дъглас и начинът, по който той успяваше да бъде и забавен, и сериозен, и леко слисан – всичкото това едновременно.

В тази книга ще откриете много от великите анекдоти за "Пътеводителя" (макар и няколко от тях, вкл. и историята за хилядите хора, задръстили улиците за първата среща с автографи в магазина "Форбидън планет", все още да не се бяха случили в началото на 1987-а, когато беше написана по-голямата част от нея).

"Без паника" беше осъвременявана и разширявана два пъти. Дейвид К. Диксън написа глави 24-26 през 1993 г., а през 2002 г. Ем Джей Симпсън написа глави 27-30 и преработи целия текст.

Когато Дъглас почина, започнаха да ме интервюират във вестниците и по радиото - любимата медия на Дъглас, с молби да обясня кой е той, какво е направил и защо неговото отсъствие е трагедия. Навярно, хрумва ми сега, в края на краищата едно от най-вълшебните неща в писането на Дъглас, както и в писането на П.Г.Удхаус - негов идол в литературата, беше, че знаеш: пишещият е на твоя страна, не ти се присмива, а ти схващаш шегата.

През 1987 г. Дъглас беше озадачен от съществуването на тази книга и два пъти по-озадачен от успеха й. Какво би проумял той от един свят, в който имаме не само нея, но и не точно оторизираната, ала в никакъв случай не неоторизирана биография на Дъглас Адамс от Ем Джей Симпсън "Стопаджия" и предстоящата съвсем официално оторизирана биография от Ник Уеб "Бих искал да си тук", аз се колебая да мисля.

Иска ми се още да го имаше. Бих му пратил един имейл да го попитам. И той щеше да ми напише в отговор нещо хем сериозно, хем забавно, хем леко слисано - всичко това едновременно.

Нийл Геймън,
8 юли 2003 г.,
Лейт

Въведение

"Пътеводител на галактическия стопаджия" е най-забележителната и несъмнено най-успешната книга, издадена някога от великата издателска корпорация на Малката мечка. Голяма е колкото издание с меки корици, но прилича повече на едричък джобен калкулатор, тъй като има на повърхността си над 100 плоски бутончета и екран с площ около 4 кв. инча, на който тутакси може да бъде показана всяка една от над 60-те млн. страници. Изданието е в издръжлива пластмасова калъфка, върху която с големи приветливи букви са изписани думите:

БЕЗ ПАНИКА.

В днешно време на тази планета няма известни копия от "Пътеводител на галактическия стопаджия".
Това не е нейната история.

Това обаче е историята на книга, която също се нарича "Пътеводител на галактическия стопаджия", колкото и невероятно да е това; история за радиопоредицата, от която започна всичко; за трилогията от шест книги, която тя обхваща; за компютърните игри, за хавлията и за телевизионния сериал, които е породила на свой ред.

За да ви разкажем историята на книгата - и на радиопоредицата, и на хавлията - е най-добре да разкажем историята на някои умове, стоящи зад нея.

Най-пръв сред тях е едно човешко същество, потомък на маймуните от планетата Земя, макар и по времето, когато започва нашата история, той да е наясно със съдбата си (която ще включва международни пътувания, компютри, почти безброй обеди и това, че ще стане умопомрачително богат) не повече, отколкото една маслинка е наясно как се забърква Пангалактически гаргаробластер.

Името му е Дъглас Адамс, висок е 1,98 м и тъкмо ще му хрумне една идея.

Припомнете си и пълнометражната екранизация от 2005 г. с Мартин Фриймън, Зоуи Дешанел, Сам Рокуел, рапъра Мос Деф (днес известен като Ясин Бей), Джон Малкович, Бил Най, Алън Рикман, озвучил андроида параноик Марвин, и Стивън Фрай като гласа на самия пътеводител.

Източник: ИК "Сиела"