Медицинската драма преполови 11-ия си сезон. Ето какво интересно можем да научим за актьорите в сериала и техните персонажи

1. Създателката на сериала Шонда Раймс била много запалена по хирургичните предавания на "Дискавъри ченъл", но идеята за "Анатомията на Грей" й дошла, когато лекарка споделила колко е трудно да си обръснеш краката под душовете в болницата.

2. Раймс била готова да ситуира сериала в своя роден град - Чикаго, но там се развива действието в друг медицински сериал, "Спешно отделение" и за да избегне сравненията, тя предпочела Сиатъл.

Виж още: Стена от дъвки... и още изкуство от Сиатъл

3. Първоначалното заглавие на "Анатомията на Грей" било "Усложнения".

4. Единствената героиня с описание на външността била д-р Миранда Бейли: русо миньонче с къдрици. Чандра Уилсън не отговаря съвсем на това описание, но актрисата си спечелила честно кастинга. Неин прототип била майката на Шонда Раймс.

5. Сандра О се явила на прослушване за ролята на Бейли, но си харесала друг персонаж - Кристина Янг, и помолила да се пробва и за нея. Сезон 10 беше последен за героинята й - свръхамбициозен кардиохирург, която мечтае да прави човешки сърца на 3D принтер.

6.Изпълнителката на главната роля Елън Помпео трябвало да се снима в друг сериал на Ей Би Си - "Сикрет сървис", по сценарий на Робърт Орци и Алекс Кърцман. На проекта не му провървяло и тя била поканена да играе Мередит Грей. Остава й още поне един сезон, но след като стана на 45, тя вече обяви, че след финала на "Анатомията..." прекратява актьорската си кариера.

7. За ролята на неврохирурга Дерек Шепард, наричан Д-р Блян, бил оглеждан Роб Лоу, но е предпочетен Патрик Демпси. Преди това актьорът се явил на прослушване за ролята на друг тв доктор - Чейз от екипа на д-р Хаус, който се играе от Джеси Спенсър.

8. Джеймс Пикънс-джуниър, в ролята на главния лекар д-р Ричард Уебър, е популярен и от друг сериал, където играе зам.-директор на ФБР - "Досиетата Х" (1998–2002). 

9. Исая Уошингтън първоначално кандидатствал за д-р Дерек Шепард. По-късно го поканили да играе д-р Престън Бърк, след като избраният актьор се отказал от ролята. Уволнен е в сезон 3 след хомофобски забележки по адрес на Ти Ар Найт (стажанта Джордж О'Мали) и няколко години изчезва от хоризонта - за да се завърне за кратко в предпоследния епизод на сезон 10.

10. Мередит Грей трябвало да стане двойка с чернокожия д-р Бърк, но актрисата е омъжена за афроамериканец и не искала да пресъздава на екрана собственото си семейство, затова била "сватосана" с д-р Шепард.

11. Героят на Джъстин Чембърс - д-р Алекс Карев, бил добавен в сценария след заснимането на пилотния епизод, така че неговите сцени са "имплантирани" по дигитален път в готовия материал или заснети наново. Педиатър впрочем е и друг сексапилен тв доктор - д-р Рос (Джордж Клуни) от "Спешно отделение".

Сандра О и Кейт Уолш се срещат на екрана и в "Под небето на Тоскана" (2003), където имат поддържащи роли като двойка лесбийки

12. Кейт Уолш била наета само за няколко епизода като неонатоложката д-р Адисън Монтгомъри-Шепард, но се вписала така добре в екипа, че станала постоянен герой, а след време получила свой "дъщерен сериал" - "Частна практика".

13. Катрин Хайгъл, подобно на героинята си Изи Стивънс, обича да плете и да готви. След като напуска сериала обаче, актрисата така и не успява да защити звездния си статут и днес се нарежда сред най-надценените имена в Холивуд. Този сезон тя се пробва в нов сериал - State of Affairs.

14. За разлика от героинята си Лекси Грей, която завършва медицина в Харвард, Чайлър Лий не успяла да вземе дори гимназиална диплома.

15. Джесика Капшоу е доведена дъщеря на Стивън Спилбърг, от първия брак на жена му Кейт Капшоу ("Индиана Джоунс и храмът на обречените"). Актрисата, участвала и в "Спешно отделение", кандидатства за три роли: медсестра, по която се увлича Дерек, шантавата приятелка на Мередит - Сейди, и педиатърката д-р Аризона Робинс. Нейният персонаж имал участие в само три епизода, но в крайна сметка става титуляр и поддържа хомосексуалната линия в сериала. 

16. Макар че действието се развива в Сиатъл, повечето сцени са заснети в Лос Анджелис. Интериорът и покривът на болницата, където кацат хеликоптерите, обаче са в сградата на сиатълска телевизия.

17. Шотландецът Кевин Маккид (д-р Оуен Хънт) и Патрик Демпси си партнират и в романтичната комедия от 2008 г. Made of Honor / "Шаферът".

18. Всички медицински казуси в сценария са от специализирани издания или вдъхновени от случаи, описани от самите зрители.

19. На снимачната площадка са използвани истински органи, но не от хора, а от крави, а за мозъчните операции - от агнета. Актьорите трябва да учат не само репликите си, но и как се правят съответните хирургични процедури, вкл. операциите.

20. След като героинята й Ейприл Кепнър забременя в миналия сезон, актрисата Сара Дрю също чака бебе.

21. Елън Помпео забременяла по време на сезон 6, но на героинята й още не било време да има дете. Така се налага Мередит да дари черен дроб за трансплантация на баща си, за да прекара повече време на болничното легло, криейки наедрелия корем на актрисата под завивките.

22. В "Анатомията на Грей" са и най-сексапилните доктори - не само заради Ерик Дейн, чийто герой, покойният пластичен хирург Марк Слоун, носеше прякора Д-р Секс.

Този сезон за наградите "Изборът на народа" / People's Choice в категорията "Любим актьор в драматичен сериал" са номинирани трима мъже от поредицата: Патрик Демпси, Джъстин Чембърс и Джеси Уилямс (д-р Джаксън Ейвъри), който преди това работел като учител.

"Анатомията на Грей" в началото, 2005-2006 г.: Исая Уошингтън като д-р Престън Бърк, Сандра О (д-р Кристина Янг), Джеймс Пикънс-джуниър (д-р Ричард Уебър), Елън Помпео (д-р Мередит Грей), Т.Р.Найт (Джордж О'Мали), Чандра Уилсън (д-р Миранда Бейли), Катрин Хайгъл (д-р Изи Стивънс), Джъстин Чембърс (д-р Алекс Карев), Патрик Демпси (д-р Дерек Шепард)