Патриотичният фронт искали председателките места в три комисии на Народното събрание, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството

Това заявяват в позиция от ГЕРБ по повод скандала около медийната комисия и оглавяването й от Слави Бинев

"В интерес на прозрачността, когато става дума за начина, по които бяха разпределени председателските места в парламентарните комисии, трябва да се знаят няколко неща. Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи", заявяват от ГЕРБ. 

Виж още: Александър Морфов: С Бинев искат да унищожат интелигенцията

Казусът с Бинев от ГЕРБ обясняват по следния начин:

"От Патриотичния фронт заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха - Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, която "Атака" отказаха, Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите". 

Виж още: Радан Кънев: Направихме голям компромис със Слави Бинев

В позицията си от ГЕРБ заявят, че партията е направила най-големите и тежки компромиси като отстъпили знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо. 

Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни, казват от партията на Бойко Борисов, цитирани от Novini.bg.

Виж още: "Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!"