"Не ме скандализира личността на господин Бинев. Скандализира ме отношението на политическата класа към културата", коментира актьорът Валентин Танев

Според режисьора Александър Морфов с избора на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура управляващите целят да унищожат интелигенцията. 

Борисов трябва да унищожи своите опоненти", каза режисьорът в пряка телефонна връзка в "Здравей, България" на Нова телевизия.

Геноцид върху собствената си държава

"Сега съм сигурен, че ще започнат маневри, ще има хора от Народното събрание, които да яхнат народното недоволство. Но когато излезе решението за Слави Бинев, никой в парламента не протестира, това е истината. Няма демократичен път, по който да излезем от тази ситуация. Българинът не е достатъчно образован да решава сам", каза той.

"Всички управляващи са в негласно обединение за унищожаване, геноцид върху собствената си държава. Те нямат нужда от култура и смятат, че тя е противопоказна за българите. Бедният и нещастен човек се манипулира по-лесно. Управляващата политическа класа иска да доведе българина до любимия им елемент за гласуване – да е достатъчно с кебапчета и чалга да се гласува и избира. Те извършват тенденциозно унищожаване на българската култура, образованието и самочувствието и достойнството на българина", допълни режисьорът.

Култура в България вече няма

"Проблемът не е в Слави Бинев, а в цялата тази организация. Като знаем кой стои на върха – премиерът Бойко Борисов, за когото американското посолство каза, че е мутра, набъркан е в контрабанда с цигари, в производство на амфетамини, всичко е от един порядък”, допълни режисьорът.

"Назначаването на Бинев в Комисията за култура не е проблем, защото култура в България вече няма. В Комисията са и Хюсеин Хафъзов, Михаил Миков, Лъчезар Иванов, така че Слави Бинев да ѝ е шеф не е единственият проблем. В културната комисия има 5 доктори, и това е намек, че културата има нужда от лекуване. Единственият човек, който има нещо общо с културата в тази комисия, е Стефан Данаилов", коментира Венци Мицов.

Виж още: Радан Кънев: Направихме голям компромис със Слави Бинев

Отношението на политическата класа към културата

Много неща зависят от тази комисия – бюджетът за култура, например, отвърна актьорът Валентин Танев в отговор на коментарите на Радан Кънев и Валери Симеонов, че почти нищо не зависи от Комисията по култура. 

"Не ме скандализира личността на господин Бинев. Скандализира ме отношението на политическата класа към културата. Да назначиш Слави Бинев за шеф на културната комисия е все едно мен да ме сложиш начело на Комисия по енергетика. Да неглижираш културата така показва дълбоко неразбиране на процесите в държавата", допълни той.

"Нито една политическа партия не поставя като приоритет образованието и културата. Не може в парламента да има само юристи, доктори и инженери. Партиите не са мислили за култура и образование, когато са редили листите си", категоричен бе Мицов.

Виж още: "Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!"