От общо 2000 язовира 268 са с неизяснена собственост

268 от общо 2000 язовира в страната са с неопределена собственост към този момент, като от тях 78 са потенциално опасни за населението. Това каза на брифинг на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след заседанието на Министерския съвет, предаде Би Ти Ви.

Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние, заяви Василева.

До установяването на този факт се стигна след прокурорска проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия, която главният прокурор Сотир Цацаров назначи след наводнението в Мизия.

500 хил. за оглед на състоянието на язовирите

За да не бъдат допуснат нови инциденти, Министерски съвет е решил да бъдат отпуснати 500 хил. лв. на министерството на земеделието, с което да се направи оглед на състоянието на язовирите.

На брифинга присъствя и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя заяви, че една част от опасните язовири са превърнати в рибарници. При голяма част от тях липсват механизмите за изпускане на водата, каза още тя.

Инспекции по язовирите

Стана ясно още, че вътрешният министър Веселин Вучков е разпоредил на всички общински кметове, които имат язовири на територията си, да извършат инспекция и да бъде гарантирано, че няма да се допускат повече наводнения.

Министерският съвет е взел решение, че до края на годината ще се внесат законодателни промени в Закона за водите. Ще бъде създаден и единен контролен орган, който ще се грижи за безопасността на язовирите и ще налага административни мерки. 

По време на заседанието са присъствали и прокурори, които разследват наводненията от тази година. Те са дали препоръки към министрите.