Актрисата, която в популярния сериал игра адвокатка, обяви кандидатурата си за губернатор на щата Ню Йорк

Миранда Хобс ще оправи метрото, пишат в "Туитър" почитателите на Синтия Никсън, която току-що издигна кандидатурата си за губернатор на Ню Йорк. 

В първичните избори на Демократическата партия наесен тя се изправя срещу действащия губернатор на щата Андрю Куомо, брат на водещия от Си Ен Ен Крис Куомо и син на бившия губернатор Марио Куомо, изкарал три мандата през 1983-94 г. През последните месеци критиките към съперника й зачестиха заради неуредиците с метрото в Ню Йорк сити.

"Обичам Ню Йорк, не съм живяла другаде. Но нещо трябва да се промени... Писнало ни е от политици, които се интересуват повече от заглавията в новините и властта си, отколкото от нас", заявява тя в 2-минутното видео, с което оповестява влизането си в политиката. Първият митинг от кампанията й се състоя в един от най-бедните райони на Бруклин.

Ако бъде избрана, тя няма да е първият актьор в подобна политическа роля: Арнолд Шварценегер беше губернатор на Калифорния през 2003-2011 г. - пост, заеман и от бъдещия президент Роналд Рейгън през 1967-75 г.

Синтия Никсън в ролята на Нанси Рейгън и Тим Матесън, играл вицепрезидент на САЩ в сериала "Западното крило", като Роналд Рейгън в документалния филм "Да убиеш Рейгън" (2017) за атентата от 30 март 1981 г., по едноименната книга от Бил О'Райли. Снимка: Killing Reagan / National Geographic

Вече е в ход и събирането на средства за кампанията на Синтия Никсън с уточнението, че кандидатката не приема корпоративни дарения и разчита изцяло на подкрепа от редовите избиратели.

Актрисата, която навършва 52 на 9 април, е нюйоркчанка по рождение. Нейната най-известна роля е адвокатката от приятелския кръг на Кари Брадшоу в сериала "Сексът и градът" (1998-2004), която й носи тв наградата "Еми".

За изявите си на сцената получава и театралната награда "Тони", а музикалната награда "Грами" й е присъдена за аудиокнигата "Неудобната истина". В колекцията й от отличия е също така антинаградата "Златна малинка", присъдена на четирите главни актриси в "Сексът и градът 2" (2010).

Никсън, която е най-активна политически измежду колежките си от сериала, е бисексуална и понастоящем е женена за майката на сина си, който е вече 7-годишен. Има две деца и от предишна своя връзка, с учителка. През октомври 2006 г. е диагностицирана с рак на гърдата. 

Дебютът й в киното е през 1980 г., а оттогава насам е играла две първи дами на САЩ - Елинор Рузвелт и Нанси Рейгън. Последно я гледахме като поетесата Емили Дикинсън в "Тиха страст" (2016).