Дизайнерът на британската модна къща от 17 години насам се сбогува с емблематичното каре, като посвети ревюто за следващия есенно-зимен сезон на ЛГБТ общността по цял свят

Кристофър Бейли представи финалната си колекция за Burberry в лондонската седмица на модата, като посвети ревюто на ЛГБТ общността по цял свят.

Сега е от най-голяма важност да заявим, че силата ни, вкл. творческа, се крие в нашата разноликост, обяснява моделиерът, който е първият ръководител на компания от Топ 100 на Лондонската фондова борса, афиширал своята хомосексуална ориентация.

"Опитвам се да осмисля хаоса в света. Има толкова много въпроси. За нашата култура, за нашите навици, за пазаруване, как потребяваме, как виждаме модата, как я купуваме", обяснява Бейли пред "Файнаншъл таймс". Пред вестника той казва, че смята за своя най-голям принос към фирмата поставянето на модата в контекст:

"За милиони британци днес "Бърбъри" е единствената отличителна модна марка. Надявам се да съм им показал, че модата се нуждае от среда, защото не става дума единствено за дрехи, но и за хора, музика, места, изкуство."

Цветовете на дъгата, съчетани с емблематичното каре на модната къща, бяха основен акцент в ревюто за сезон есен-зима 2018/2019, вкл. по булчинския тоалет, който беше отреден за Кара Делевин.

Супермоделът вече прави кариера в киното, но се завърна на подиума заради марката, на която отдавна е рекламно лице.

Бейли, който се славеше като един от водещите британски дизайнери, е в модната къща от 2001-ва, а през 2014 г. стана и неин президент.

Сега обаче той предава всички свои ръководни функции на италианеца Марко Гобети, който идва от друга водеща модна марка, Céline, а преди това е работил за "Москино" и "Живанши".

Коментарите за лебедовата му песен в "Бърбъри" са по-скоро негативни - според някои наблюдатели моделиерът се е върнал към всичко онова, което се е постарал да промени от постъпването си насам; други не крият разочарованието си от последните му колекции.

Модната критичка на "Вог" Сузи Менкес отбелязва липсата на приемственост с традициите на модната къща, изпълнявала навремето поръчки за британските въоръжени сили, и заключава: "Бежовите габардинени шлифери може да не са така забавни като смелите якета в червено, оранжево, жълто, зелено и лилаво, но си тежат на мястото."

Всъщност габардинът, използван дори от полярни изследователи като Фритьоф Нансен и Робърт Скот, е патент именно на Томас Бърбъри, който основава модната къща през 1856 г.

Сред ВИП гостите на ревюто в опразнено депо на градския транспорт бяха Челси Клинтън, Парис Джаксън, Кийра Найтли, Сиена Милър, Наоми Уотс, Лиъм Галахър, Наоми Кембъл.