По време на посещението си в Саудитска Арабия премиерът и предшественикът му на "Дондуков" 1 уважиха местните традиции

За мен беше чест да се включа в традиционния танц със саби арда при посещението на нашата правителствена делегация в Националния музей в Рияд, похвали се в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов по време на официалната си визита в Саудитска Арабия в края на ноември.

В ритуала, в качеството си на почетен гост, взе участие и неговият някогашен работодател и предшественик на "Дондуков" 1 Симеон Сакскобургготски, който неотдавна отпразнува 80-годишнината си.

В YouTube канала на премиера се обяснява, че поканата да се включи в традиционния танц със саби арда дошла от Негово кралско височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

Предишният гост, на когото в Рияд оказали тази чест, бил президентът на САЩ Доналд Тръмп. Домакините обаче похвалили Борисов, че е много по-добър от него в танца със сабята.

Виж още: Накъде отива Саудитска Арабия след смъртта на крал Абдула?

Посещението на делегацията ни е първото на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете държави, които датират от 1995 г. Делегацията беше приета в двореца от крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, а Рияд ще ни окаже съдействие за откриването на наше посолство в страната.    

Като перспективни за развитие на търговско-икономически отношения бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност - сфери, в които, в рамките на двустранни разговори, могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти, обобщават от правителствената пресслужба.

Най-известният танц със саби е едноименната сюита от балета "Гаяне" на арменския композитор Арам Хачатурян (1903-1978).