Дългогодишният творчески партньор на Лили Иванова, който изпълнява един от първите антикомунистически хитове, си отиде в началото на седмицата след продължително боледуване

Коя е най-известната песен на Асен Гаргов? Музикантът, който си отиде на 68 след продължително боледуване, е изпълнител на един от най-известните антикомунистически химни - "Развод" по текст на Александър Петров и музика на Александър Кипров, с когото сформират трио "Бутик" заедно с Кирил Йорданов.

Песента звучеше по митингите на СДС в началото на 90-те заедно с други емблематични хитове от онези първи демократични години: "Времето е наше", "Вдигни очи", "Аз не съм комунист", "Утре започва от днес", "Комунизмът си отива"...

Асен Гаргов, с когото днес си взехме последно сбогом, е роден на 24 юли 1949 г. Като малък дълго свири на цигулка. Родителите му заминават за Чили, където синът им учи китара в една от най-известните музикални школи.

Кариерата му започва във вокален квинтет "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 70-те години, припомнят от БНТ.

От 1975 г. Асен Гаргов е дуетен и творчески партньор на естрадната прима Лили Иванова, като в този период изнасят заедно концерти и правят студийни записи на песни от други композитори като Тончо Русев.

Заедно издават малките плочи "Лили Иванова - Асен Гаргов" (1977) и "Ние бяхме заедно" (1978) и дългосвирещите "Животът ни събира, животът ни разделя" (1978) и "Сърцето те избра" (1983).

Години наред той също пише песни за нея, а най-големият му авторски хит е "Детелини" по стихове на бъдещия царски адвокат Асен Ошанов.

Песента излиза под заглавие "Детелина“ в албума на Лили "Предупреждение" (1981), а три години по-късно е издадена на малка плоча от Комитета за българите в чужбина по случай новата 1985 г.

Десетилетие по-късно, в началото на 90-те, Гаргов и Иванова се разделят. Последното му участие в неин албум е в "Тежка сватба" (1989). Сред неговите песни в репертоара й са още "Кратко лято", "Когато първи път те срещнах", "Спомен", "Признание", "Самота", "Целувай ме", "Закъснение", "Безсъние", "Необяснимо е".

Соловото му изпълнение на "Посвещение" е включено в албума й "Лили 86".

По-късно той записва два дуета с Маргарита Хранова за сборния "Марги и приятели" - "Нека бъде така" и "Забрави за мен", която през 1996 г. печели първа награда на фестивала "Златният Орфей".