"Аламаба шейкс" спечелиха две награди "Грами" с рокпарчето Don't Wanna Fight

Сред изпълнителите, които спечелиха повече от една награда "Грами 2016" в общо 83-те категории, беше и рокгрупата от щата Алабама Alabama Shakes. Това не беше първото им участие в церемонията - през 2012 г. техният дебют Boys & Girls им донесе номинации в три категории.

Видео: Песента на годината и още лауреати от наградите "Грами 2016"

Зарядът им до голяма степен се дължи фронтдамата Британи Хауърд, която разказва, че започнали като ученическа група и свирели само за удоволствие.

Тя е мулатка, което обяснява влиянията от черната музика, по-специално ритъмендблуса от средата на ХХ век, а мнозина я сравняват с Джанис Джоплин - макар че са възможни паралели и със Скин, вокалистката на британците "Скънк ананси".

27-годишната певица и китаристка обаче сочи като свои вдъхновители Дейвид Боуи, Бон Скот (AC/DC) и Нина Симон, а на миналогодишния фестивал Лолапалуза излезе на сцената в дует със сър Пол Маккартни, за да изпълни песен на "Бийтълс".

Нейният страничен проект е групата Thunderbitch, която миналата година също издаде албум.

От 58-ите награди "Грами", раздадени в Лос Анджелис на 15 февруари, "Алабама шейкс" си тръгнаха със статуетките за рокпесен на годината и най-добро рок изпълнение (Don't Wanna Fight), както и за най-добър алтернативен албум (Sound & Color).