Рекламата на Jeep по случай 75-годишнината на марката припомня, че хората правят колата...

Джипове, десетки лица на военнослужещи и кинозвезди като Мерилин Монро и Стив Маккуин, филмови персонажи като Терминатора и динозаврите от "Джурасик парк", легендарни музиканти като Би Би Кинг и Арета Франклин, дори кучета са сред кадрите в едър план от рекламата на Jeep "Портрети", с която брандът чества 75-годишнината си.

"Виждал съм неща, които никой човек не би могъл да понесе, но и предизвикателства, пред каквито всеки би трябвало да се изправи - от плажовете на Нормандия до най-отдалечените кътчета на планетата. Живял съм милиони животи: надбягвал съм роботи, танцувал съм с динозаври. Правил съм компания на царствени особи, но не съм такъв; не съм и светец...", казва задкадровият глас.

Сп. "Ню Йоркър" оценява високо комбинацията на носталгия и лоялност към марката, а Adweek изтъква смисленото послание и красивите кадри, съчетани с вдъхновение и майсторство. Финалът - We don't make Jeep, you do - отдава дължимото на цялата общност потребители и фенове.

Макар че в други класации начело излязоха клиповете на "Хюндай", едноминутният Portraits беше обявен от Adweek за най-добрата автомобилна реклама на Супербоула, заемайки шестото място в общото подреждане.

Историята на "Джип", чието име е станало нарицателно за високопроходим автомобил, е свързана с Втората световна война. Още в началото на 40-те става ясно, че включването на САЩ в бойните действия е неизбежно, и от американската армия молят 135 фирми за работещи прототипи на разузнавателни коли. Отзовават се едва две: Willys-Overland, които молят за удължаване на първоначалния 49-дневен срок, но получават отказ, и American Bantam.

"Бантъм" са във фалит и не разполагат с инженерен персонал, но наемат дизайнера Карл Пробст от Детройт, който работи на свободна практика и е готов с проекта за два дни. Така на 22 юли 1940 г. армията получава скиците, а два месеца по-късно са първите изпитания.

Производството обаче е възложено на две по-големи компании, които разполагат със съответните мощности, за да доставят нужните количества възможно най-бързо.

Понастоящем Jeep е подразделение на "Форд Крайслер аутомобайлс" (бившата "Крайслер груп"), която придобива марката заедно с останалите активи на предишния й собственик American Motors през 1987 г.