Били Портър е звезда от мюзикъла "Секси ботуши" (Kinky Boots) по музика на Синди Лоупър и сюжет за травестити и високи токчета, който имаше 13 номинации за наградите "Тони 2013" и спечели общо шест

Били Портър, който тази година навършва 50, предизвика най-големия фурор на червения килим преди наградите "Оскар 2019". Тоалетът му по дизайн на Крисчън Сириано беше, меко казано нестандартен - дълга до земята рокля от черно кадифе, която в горната си част преминаваше в мъжки смокинг.

За по-голям ефект под пищната пола се криеха 15-сантиметрови токчета - с които е свикнал покрай участието си в мюзикъла Kinky Boots...

Актьор и певец, напоследък той може да се гледа като церемониалмайстора в номинирания за "Златен глобус" сериал на Райън Мърфи Pose (Поза), който разказва за балните традиции на ЛГБТ общността в Ню Йорк от края на 80-те.

Някои провъзгласиха тоалета му за номер 1 на звездното модно дефиле, други реагираха с погнуса и на факта, че беше придружаван от своя съпруг.

Самият Били Портър коментира: "Стори ми се, че това е подходящото място да завържем разговор на тема какво е мъжествено, какво е женствено и как да определим всичко помежду им... Защо една жена може да носи панталони, а когато мъж облече рокля, хората реагират с отвращение? Какво говори това за обществото ни? Че мъжкото е окей, а женското - отвратително? Исках да разчупя тези представи."

Звезда на Бродуей и изпълнител с няколко солови албума, най-големият успех на Били Портър е ролята на Лола в "Секси ботуши" (Kinky Boots), който през 2013 г. имаше 13 номинации за наградите "Тони" и спечели шест.

Едно от отличията тогава - за музика, първото за жена в тази категория - бе за попзвездата Синди Лоупър, която е авторка на песните. Тя е работила съвместно с четирикратния носител на "Тони" Харви Фиърстайн, написал либретото, и режисьора Джери Мичъл, чието дело бе и хореографията на хитовия спектакъл.

Мюзикълът е създаден по действителен случай, който е пресъздаден в едноименната британска кинокомедия от 2005 г., описвана като нещо средно между "Време за мъже" и "Приключенията на Присила, кралицата на пустинята".

Сюжетът: Героят на Джоел Еджъртън ("Великият Гетсби") е наследил семейната фабрика за производство на мъжки обувки, но бизнесът запада. Единственото спасение е да внесе някаква новост в асортимента - и тук на помощ му се притичва травеститът Лола (Чиуетел Еджиофор), който е кабаретна звезда и не може да открие достатъчно сексапилни чепици на високи токчета, които да пасват на мъжките му нозе... В една от ролите, на майстор във фабриката, виждаме и комика Ник Фрост ("Горещи палки" и предстоящият "Краят на света").