Сборна формация под ръководството на Гай Чембърс записа кавър на He Ain't Heavy, He's My Brother, който оглави коледната класация във Великобритания в памет на 96-те жертви от трагедията на стадион "Хилсбъро" през април 1989 г.

Каузата, която обедини звезди от Ливърпул и събра отново някогашните съавтори Роби Уилямс и Гай Чембърс, е съдебната битка, водена от семействата на 96-те футболни фенове от Ливърпул - жертви на трагедията от 15 април 1989 г. на стадион "Хилсбъро" в Шефилд.

Тогава, по време на полуфинален мач за купата на английската футболна асоциация (FA Cup), тълпата премазва десетки мъже, жени и деца, а години наред се твърди, че вина за безредиците носи самата агитка. Резултатите от ново разследване обаче показаха прикриване на факти и лоша организация от силите на реда и спешната помощ. (Подробности - във Fanface.bg).

Затова сборната формация носи името The Justice Collective, а каузата е една: Справедливост за 96-те. Сред певците и музикантите, които са се включили благотворително, са още Мел Си ("Спайс гърлс"), Холи Джонсън ("Франки гоус ту Холивуд"), Шейн Макгауън ("Поугс"), Пол Хийтън ("Бютифул саут"), Бевърли Найт, Палома Фейт, Мик Джоунс ("Клаш") и др. Виж още: списък на участниците и история на песента, която през 60-те беше хит на The Hollies.

ПП: Справедливостта беше постигната на 26 април 2016 г., когато след две години изслушвания на показания съдебно жури оневини запалянковците. Според заключенията смъртта им е причинена като резултат от неадекватната реакция на полицията и спешната помощ в този ден, както и поради конструктивни недостатъци на стадиона.

Решението беше отразено по първите страници на цялата британска преса - с изключение на в. "Сън" (долу вдясно), който тогава хвърли вината за трагедията върху феновете.