Владимир Илиев е шампион в спринта на 10 км, а Кирил Анев се класира трети

Владимир Илиев стана европейски шампион по биатлон в спринта на 10 км, а Красимир Анев е трети. 

На първенството в Дужники Здруй (Полша) 29-годишният състезател направи една грешка в 10-те си изстрела, но въпреки наказателната обиколка, бе най-бърз в ски бягането и финишира за 24:26,9 мин. 

На 4,9 секунди остана руснакът Александър Логинов, който не направи грешка в стрелбата. След последната стрелба Логинов имаше аванс от 4,1 секунди пред Илиев, но с традиционно силното си ски-бягане българинът бе по-бърз в последните 2,5 км с 9 секунди от руснака. 

Триумфът за българския биатлон е още по-голям и заради третото място на Красимир Анев, с време 16,7 сек. по-бавно от победителя, също без грешка в стрелбата. 

Това е втори медал за Анев, който в първия ден на първенството Анев стана европейски вицешампион в индивидуалното състезание на 20 км. 

Така българският тим вече има три отличия от първенството в Полша. За Илиев пък медалът е трети пореден от европейски шампионати. В Тюмен (Рус) през 2016 г. той стана трети в масовия старт на 15 км, а през 2015-а - в Отепее (Ест), също взе бронз, но в индивидуалната надпревара на 20 км. 

През настоящия сезон Илиев има и класиране в Топ 10 за Световната купа - завърши 5-и в спринта в Нове Место (Чех).

В състезанието взеха участие 121 биатлонисти. Сред останалите състезатели от българския отбор Димитър Герджиков се класира на 23-то място, Антон Синапов - 56-о място, Михаил Клечеров - 77-мо място и Димитър Парталов - 90-о място.