Южнокорейският град е домакин на стартовете от 9 до 25 февруари, в които участват 20 български спортисти

Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончанг от 9 до 25 февруари могат да се гледат по БНТ. Обществената телевизия е придобила правата за директно излъчване на 110 часа, като е подсигурила и 250 часа програма от летните игри Токио 2020.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След като през юни 2015 "Дискавъри комюникейшънс" спечели правата за излъчване до 2024 г. в 50 държави на Стария континент, компанията влезе в преговори за сублицензиране с обществените телевизии, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от летните.

Богатият опит на БНТ в отразяването на олимпийските игри, заедно с иновативния подход на "Дискавъри" и целогодишното проследяване на олимпийските спортове от "Евроспорт", ще ни позволи да пренесем чрез телевизионните екрани всеки миг от олимпиадата до хората, коментира генералният мениджър на "Дискавъри нетуъркс" за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието Виктория Дейвис.

20 състезатели представят страната ни в шест олимпийски дисциплини на игрите в Пьончанг. Знаменосец на българския отбор е именитият ни сноубордист Радослав Янков.

Българските представители се състезават в сноуборда (Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева), в алпийските дисциплини, където ни представят Алберт Попов и Мария Киркова, в ски-бягането (Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антония Григорова). Павел Ангелов е представителят ни  в дисциплината спускане с шейни.

Световният шампион в ски-скоковете при младежите през 2011 г. Владимир Зографски е единственият българин в този спорт, а в биатлона са най-многобройната ни група състезатели: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечоров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.

В церемонията по откриването на олимпийските игри се очаква да вземат участие 2000 изпълнители, а организаторите залагат на високите технологии. БНТ ще излъчи и закриването, а също така стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията.

БНТ е мобилизирала водещите си спортни коментатори: Камен Алипиев в алпийските ски, Петър Василев в ски-скоковете, Антония Близнакова и Петър Иванов в биатлона, Георги Славчев в сноуборда, Евгени Николов в ски-бягането. Хокейните срещи ще коментира Ценко Симов, а турнира по фигурно пързаляне - Цветелина Абрашева.

Още преди година Евроспорт, които се провъзгласиха за новия "Дом на олимпийските игри", обявиха, че ще излъчват повече от 100 прояви на живо и по заявка, предоставяйки на зрителите си достъп на всяко устройство и по всяко време. Каналът възнамерява да превърне Пьончан 2018 в най-дигиталните олимпийски игри в Европа, като улови всеки момент от състезанията и провокира интереса на потребителите към социалните и дигиталните платформи на Discovery (включително Eurosport.com).

Източник: БНТ