Горещи въздушни маси идват от Северна Африка

Жегите продължават поне още 10 дни. Това показват прогнозите на синоптиците, след като през почивните дни във всички области в страната температурите надхвърлиха 35-38 градуса.

Само по Черноморието и в Смолянска област хората се радваха на малко по-хладно време.

Опасностите от жегите

Не е необичайно такива горещини да се случват през юли, но притеснителното е, че температурните рекорди стават все по-чести и по-продължителни, коментира пред агенция "Фокус" Георги Стефанов, експерт "Политика и климатични промени" във WWF.

Ако преди горещите вълни са продължавали по няколко дни, вече сме свидетели, че могат да се задържат за повече от две седмици, заяви климатологът и напомни, че подобни продължителни горещини често предшестват засушавания и пожари.

Виж още: Няколко трика за борба с жегите

Основната причина за жегите е преносът на горещи въздушни маси от Северна Африка, които се очаква да нахлуват на Балканите през цялата седмица.

Жега на Балканите

В неделя червен код за опасно високи температури бе обявен почти за цялата територия на Балканите - Сърбия, Косово, Черна гора. В Белград максималната температура достигна 39 градуса.

В Унгария и Хърватия също е много горещо дни наред. Там сутрешните температури надхвърлят 20 градуса, а през деня - 36-38 градуса.

Източник: Агенция "Фокус", "Стандарт"