Технологиите са нова и изключително интересна територия, която се разраства все повече в нашия живот. Ние буквално сме в техен плен и те постоянно взимат част от нас. Интересното е, че не само крадат от времето ни, но и от друго наше богатство - думи.

Замисляли ли сте от къде произлизат всички технологични термини и защо баба ви се ужасява, когато и кажете да хване мишката? Е на нас ни стана любопитно, затова решихме да ви споделим.

Мишка
Мишката е една от иновациите за времето си, позволяваща да управляваш компютъра си с нея. Защо обаче получава името на гризача, който предизвиква толкова ужас в домовете ни, така и не установено. Дъглас Енгелбарт, нейният създател, заявява: "Не знам защо всъщност я наричат мишка. Така започна още в началото и никога не сменихме названието. Изглеждаше като мишка с опашка и всички я наричахме така в лабораторията".

Меме
Има много спорове из интернет пространството какво всъщност представлява мемето. Най-разпространеното и всеобхватно обаче си остава - идея или действие, което се разпространява светкавично в интернет. Разбра се, в повечето случай е под формата на снимки или картинки, но това не е важно в случая. По-интересно е да разберем от къде всъщност идва думата. Трудно ще повярвате, но всичко започва през далечната 1976 г., когато писателят Ричард Доукинс пише, че иска да намери дума, която да описва културната имитация. Той се спира на гръцката "мимеме", която означава "нещо имитирано", но я съкращава на "меме".

Спам
Едва ли някой може да предположи, че спам (spam) всъщност е храна, но това е факт. Той е запазена марка на американската компания за консервни храни "Хормел Фуудз Корпорейшън" и представлява консервиран месен продукт, подобен на нашия "Русенско варено". Появата на термина дължим на Монти Пайтън и един техен стар скеч. Тогава на всички е сервирана порция спам, а героите започват да крещят думичката. Терминът става популярен в интернет чатовете и се превръща в синоним на дразнещо повтарящо се нещо, което е нежелано.

Източник: teenproblem.net