Украинки отказват секс на руските "агресори"

"Фейсбук" кампанията "Не дай русскому" агитира с фланелки, на които, освен мотото, със звездичка отстрани е изписан цитат от най-големия украинския поет Тарас Шевченко (1814-1861) и поемата му "Катерина": "Кохайтеся, чорнобриві, / Та не з москалями".

Посланието е допълнено с рисунка на ръце в молитвена поза, които напомнят женска вагина.

Средствата, събрани от продажбата на тениските, се даряват на украинската армия. Цената им е 250 украински гривни (около 23 долара).

Пред "Ен Би Си нюз" съоснователката на "Фейсбук" групата Ирина Рубис, която ръководи киевска агенция за бизнес комуникации, обяснява, че кампанията им е напълно сериозно и лозунгът не се отнася за секса, а за защитата на родината от агресора.

Откакто Крим гласува да се присъедини към Руската федерация, в Украйна се правят опити за бойкот на руски стоки, но според Рубис засега никой не успявал да покаже "бруталността на руската окупация".

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

Целта ни не е да обиждаме руснаците, твърди бизнесдамата. "Хаосът, причинен от руснаците в Крим: отвличания, ограничаване правата на татарите, пречки пред нормалната журналистическа работа, - ето към това искаме да привлечем вниманието", уточнява тя.

Към кампанията вече се присъединяват и местни знаменитости като певицата Ирена Карпа.

Инициативата напомня древногръцката комедия "Лизистрата" от Аристофан, в която жените отказват любовни утехи на съпрузите си в опит да прекратят Пелопонеската война (431-404 г. пр.н.е.) между Атина и Спарта.