Президентът Румен Радев поиска отсрочка, за да може заместникът на Кристалина Георгиева в Европейската комисия да бъде определен от редовното правителство след изборите на 26 март. България може да стане рекордьор в това отношение, коментира EurActiv

Европейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК. Това стана ясно от съвместния брифинг на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът Румен Радев, който е в Белгия на първа работна визита в чужбина след встъпването си в длъжност.

Виж още: Защо Румен Радев предпочете военен самолет за първата си визита

"Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания, или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на г-н Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви държавният глава на съвместния им брифинг в Брюксел.

Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия след провеждането на следващите парламентарни избори, заяви от своя страна Юнкер.

На въпрос относно санкциите срещу Русия той коментира, че не смята позициите на президента и Еврокомисията за твърде различни: "Взели сме някакви решения, те са в сила и когато стане време да ги преразгледаме, ще го направим. Но сега не му е времето."

EurActiv вчера помести интервю с Радев, като в заглавието е изведено неговото опасение, че ЕС ще остане заложник на санкциите срещу Русия - на фона на очакванията за възстановен диалог между Москва и новата американска администрация. Не виждам практическата полза от тях, а загубите са очевидни, допълва Радев.

Междувременно EurActiv коментира, че ако остави мястото на своя еврокомисар вакантно до май, България ще постави рекорд. За първи път страната не е получила предварително копие от мониторинговия доклад за сътрудничество и проверка, защото е нямала еврокомисар, който да го вземе, разкрива изданието.

Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави досегашният шеф на Кристалина Георгиева, която подаде оставка, за да се върне на работа в Световната банка от тази година.

Виж още: "Политико": Павлова и Захариева са спрягани за еврокомисар

Не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и това следва да е ангажимент на следващото правителство, категоричен беше президентът и на брифинга си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В Брюксел президентът призова за увеличаване на подкрепата за държавите, формиращи външните граници на ЕС, и изрази очакването на страната ни за реформиране на Дъблинския регламент, който може да доведе до създаването на буферни зони за мигрантите.

Миграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани, перспективите за увеличаване на икономическия растеж в ЕС, както и предстоящото българско председателство, са били сред водещите теми в срещите му с лидерите на европейските институции.

Фотогалерия: Румен Радев - петият президент

Според Радев силата на Европейския съюз е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване. Той допълни, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен при рязко нарастване на миграционния натиск към България.

"Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от "Фронтекс". Разликата е огромна и трябва да изравним условията", коментира държавният глава на първия си брифинг в Брюксел с Доналд Туск.

По-късно, след срещата с новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни, Радев отново заяви, че сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България.

Миграцията е предизвикателство за целия ЕС, а не само за отделните национални държави, напомни от своя страна Таяни, който изрази пълната подкрепа на своята институция за усилията на страната ни да се справи с миграционния натиск и да предостави закрила на бежанците.

Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от страните членки, добави председателят на ЕП.

Той е приветствал и избирането на дългогодишната евродепутатка Илияна Йотова за вицепрезидент, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Виж още: Йотингер: Търси се еврокомисар, който да да отговаря за цифровата икономика

Днес Румен Радев има планиран разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посещение в Монс във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. 

Във водената от него делегация са служебният вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева и служебният министър на външните работи Ради Найденов.

Фотогалерия: Служебният кабинет, съставен от Румен Радев

Румен Радев при пристигането си в Брюксел с военния самолет "Спартан", снимка: В. Николов / President.bg

Източник: President.bg, EurActiv, ЕК