Температурите се очаква варират от 19 до -19 градуса

След студения януари през февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца да бъде около и под нормата, прогнозира синоптичката Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред агенция "Фокус.

В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца се очаква да бъдат между -14 и -19 градуса, а най-високите - от 14 до 19. Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините - между -8 и -4.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 мм, в планините - 40 до 70 мм, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 мм.

В началото на месеца се очаква все още да е студено, но температурите бавно да се повишават. В планините и планинските райони, както и следобяд, може да има и слънчеви часове. На много места в равнината част от страната възникват мъгли или ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България се задържат през целия ден; там и дневните температури остават по-ниски.

Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания и от дъжд, и от сняг има към 7 февруари и в края на десетдневката.

През първата половина от втората десетдневка температурите ще са по-близки до обичайните за месеца, а вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневката ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и ще вали предимно сняг.

През третата десетдневка тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.

Източник: агенция "Фокус"