Знаете ли кой е единственият 100% разпознаваем руски емигрант в Щатите? Над половин век след победата си на Варненския балетен конкурс той гостува в Софийската опера и балет със своя спектакъл "Бродски / Баришников" (видео)

В края на януари 2018 балетистът Михаил Баришников отбеляза 70-годишния си рожден ден, което е трудно да се повярва, защото той не изглежда на повече от 37.

Баришников се ражда в латвийската столица Рига в семейство на руски офицер.

Баща му не се интересува от изкуство; майката на Михаил е тази, която го запалва с любов към музиката и балета.

Когато момчето е на 12, тя го завежда при своята майка, след което приключва с живота си. Причините за това решение остават неизвестни.

Малко след това баща му се жени повторно, но Баришников не се разбира с мащехата си. На 15 години той отива в Лениград, постъпва в балетната школа "Вагановка" и спира да общува с баща си...

Виж още: Михаил Баришников и въпросникът на Пруст - Webstage.bg

Бяга на Запад през 1974-та, когато трупата на Болшой театър е на турне в Канада. Баришников има предложение за трупата на American Ballet Theatre. Ясно било, че властта няма да го пусне и че официално не може да се премести. Остава бягството.

Веднага след заключителното си изпълнение Баришников излиза на улицата, както е по трико и сценичен грим. Навън моментално бива обкръжен от почитатали, искащи автографи. През това време неговият приятел Александър Минц го чака в кола, паркирана на няколко пресечки от театъра.

Чакащите за автограф били гъста тълпа. Баришников им казал, че трябва спешно да отиде някъде, но ги успокоил, че ще се върне - и побегнал. Хората тръгнали след него. Разсмял се, спрял и разписал още няколко покани... След месец Баришников прави дебюта си в Метрополитън опера с "Жизел".

През 1978 г. Баришников оглавява легендарния New York City Ballet, а после в продължение на девет години (1980-1989) води не по-малко знаменития American Ballet Theatеr.

В последно време Баришников управлява артцентър, който носи неговото име - Baryshnikov Arts Center (BAC). За него това е възможност да се изяви на друго поприще и да дава път на млади трупи и постановчици. Веднъж, за да спаси центъра от задлъжнялост, продава картина на Пьотр Верешчагин от личната си колекция, за 740 хил. долара.

Баришников е опитвал и преди да се занимава с бизнес. Заедно с поета изгнаник Йосиф Бродски (1940-1996), който инвестира парите от своята Нобелова награда за литература, отварят ресторант "Руски самовар". Освен това пуска парфюм Misha и лансира линия облекла за танцьори Baryshnikov.

Сигурно помните и невероятния клип за модната колекция на rag & bone есен-зима 2015, където танцува.

Баришников се снима и в редица филми, последно в "Джак Райън: Теория на хаоса" (2014) и риалити ситкома Doll & Em. Още с дебюта си в "Повратна точка" (1977) е номиниран за "Оскар" като поддържащ актьор, партнирайки си със звезди като Шърли Маклейн, Ан Банкрофт - и младата примабалерина Лесли Браун, която също получава номинация.

Неговата най-известна екранна роля обаче си остава художникът Александър Петровски във финалния сезон на сериала "Сексът и градът".

Сара Джесика Паркър по-късно ще каже, че единственото име от света на балета, което извиква трепет у нея, е името на Баришников. Една от съвместните им сцени пък е заснета в "Руския самовар"...

Сред главните жени в живота на балетиста е двукратната носителка на "Оскар" Джесика Ланг. Двамата са заедно няколко години (1976-82) и имат дъщеря на име Александра. След раздялата им Михаил съжалява и казва, че тя е "една от наистина малкото жени, които съм обичал".

Вече над 20 години Баришников е с настоящата си съпруга Лиза Райнхарт, внучка на театралния ас Макс Райнхарт, журналистка и бивша балерина, с която имат три деца. Двамата неотдавна отвориха вратите на своята ваканционна къща в Доминиканската република пред сп. Town & Country.

Друга важна жена в живота му е Лайза Минели, която го боготвори и го нарича "гений". През 1980 г. двамата записват тв предаване с номера от мюзикъли - "Баришников на Бродуей" (Baryshnikov On Broadway), което печели наградата на Евровизия "Златна роза" за най-добра забавна програма.

През 1966 г., едва на 18, Баришников участва във Варненския балетен конкурс, където печели златен медал. По онова време е част от трупата на Мариинския балет (тогава - балет "Киров") и дори гастролира в София.

Половин век по-късно, на 19 и 20 януари в Националната опера и балет, той се завръща у нас с моноспектакъла "Бродски/Баришников" на латвийския режисьор Алвис Херманис, чиято премиера е през 2015 г. в родната му Рига. 

Тази постановка е специален момент в моя живот, преход от балетната игра към театъра, споделя Баришников. Въздействащата му игра е допълнена от записа с оригиналния глас на нобеловия лауреат.

С него са не само другари по съдба, но и близки приятели. Бродски му посвещава няколко свои стихотворения като "Раньше мы поливали газон из лейки..." и "Классический балет есть замок красоты..." Поетът не пести похвалите си за Михаил, когото определя като "човек с потресаващ ум и интуиция... с невероятен природен интелект":

"Баришников е абсолютно уникално същество. Родил се е на една дата с Волфганг Амадеус Моцарт. И според мен между тях има много общи неща."

Йосиф Бродски (вляво) и Михаил Баришников в Ню Йорк, 1985 г., Снимка: Леонид Лубяницки

Зрители сравняват представлението със спиритически сеанс, по време на който артистът буквално се преражда в Бродски чрез рецитиране на стиховете му.

Пластичността, жестовете, дори гласът на Баришников са вплетени в цялостен сюжет - разказ за приятелството между двама емигранти, за руините на миналото, за болката от раздялата и за родината, останала единствено в спомените...

Източник: По материали от Elle.ru