За да влезе в сила споразумението с Канада, то трябва да бъде прието от всички държави членки на ЕС, а половината от тях могат да го подложат на референдум

След като Европейският парламент прие икономическото и търговско споразумение с Канада СЕТА, то предстои да бъде одобрено и от всяка една държава членка на ЕС. В голяма част от тях обаче това може да се случи чрез народно допитване. 

Половината държави от Евросъюза може да проведат референдуми за Всеобхватното икономическо и търговско споразумението между ЕС и Канада, съобщава брюкселският електронен портал Euroactiv.

"14 държави членки все още могат да подложат споразумението на референдум, и националните парламенти (на страните членки) са длъжни да го ратифицират, включително и регионалният парламент на Валония", посочва изданието.

Виж още: Какво засяга СЕТА

Порталът изброява държавите, където законът позволява референдум за СЕТА.

Това са Австрия, България, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Великобритания.
Няма регламентирани срокове за ратифициране на СЕТА от 27-те членки на ЕС. Малта вече го направи.

Гласуването на СЕТА не мина без противници на споразумението. Вчера противници на договора в ЕП, сред които са крайнодесните, зелените и част от социалистите и десните, веднага призоваха ратификациите да бъдат спрени на национално ниво.

Източник: Euroactiv