Всички знаем, че трябва да избягваме захарта, но понякога тя се крие на неочаквани места

Вече и децата знаят, че трябва да контролират количеството захар в диетата си. Също толкова ясно е, че естествената захар, съдържаща се в ябълките и картофите например, е да предпочитане пред добавената захар, която поемаме с газираните напитки, пакетираните храни и т.н.

Американската Сърдечна асоциация препоръчва жените да не поемат повече от шест чаени лъжички добавена захар дневно и не повече от девет за мъжете.

Не е зле да гледате етикетите на стоките, които купувате. Там невинаги пише захар - гледайте за фруктоза, сукроза (захароза) или глюкозо-фруктозен сироп.

Виж още: В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)

Редица продукти, за които не допускате, също съдържат повече захар, отколкото е полезно за диетата ви. Кои са те?

Parzheni kartofki s ketchup
Кетчуп

Той съдържа 4 г захар на лъжичка. Така че ако се колебаете какво да сложите на хот-дога - кетчуп или горчицаь - да знаете, че горчицата е по-малко сладкият вариант.

Виж още: 20 любопитни факта за захарта

Sokat ne e bez zahar
Ябълков сок

За най-вредни са набедени газираните сладки напитки. Те съдържат средно около 39 г захар на 250 мл. Ябълковият сок обаче има повече захар - 42 г за същото количество. Разликата е, че тази захар е естествена, идва от самите ябълки. Все пак целия пресен плод е за предпочитане, защото съдържа още фибри и други полезни нутриенти, както и 18 г захар на плод.
Po sladki ot gumeni mecheta
Сушени боровинки

Изненада! Сушените боровинки съдържат с 50% повече захар от същото количество желирани мечета. 

Сушените боровинки имат 60 г захар за 100 г, но все пак си остават по-полезни от гумените бонбони, които съдържат повече калории за сходно количество.

Виж още: Пет начина да избягваме захарта и сладкото

Kafe napitkite sas smetana sa uzhasno sladki
Мока фрапучино

Ако все пак сте решили да се изглезите с нещо сладко, имайте предвид, че в напитка с кафе и сметана или мляко понякога има ти пъти повече захар, отколкото в стандартна поничка, покрита с шоколад.

По-добре си направете едно хубаво черно кафе и го изпийте с едно-две блокчета тъмен шоколад.

Myusli gnusli
Мюсли с добавки

Кое ви се струва по-здравословно чиния бъркани яйца с бекон или купа мюсли с мляко? Ако искате диетична закуска - яжте овесени ядки без добавки. Мюслито с добавки като стафиди, шоколад, мед и пр. е доста сладко - между 18 и 24 г на порция.

Spageti s domaten sos i kyufteta
Доматен сос

16 г за порция от 50 г - това е трикратно повече от същото количество ягоди. Е да, но ягоди не можете да сложите в соса за спагети. Можете, когато сезонът го предполага, да използвате пресни домати или внимателно да изберете консервата измежду многото, които се предлагат.

Salaten dresing
Салатен дресинг

Внимавайте, като си купувате пакетирана салата - уж сте направили здравословен избор и затова се награждавате с щедра порция дресинг - и тук бъркате, защото той съдържа 5 г за две чаени лъжички. Както се казва: да отидеш в заведение за бързо хранене заради салатата е като да отидеш на проститутка за интелектуалните разговори.

V kupa kompot ima poveche zahar ot 3 biskviti
Компот от праскови

Половин купичка съдържа 16 г захар. Много ли е ще разберете като го сравните с 11 г захар, които се съдържат в три шоколадови бисквити.

Tova ne e dietichen izbor

Шоколадово десертче или блокче от ядки и зърна?

Човек и добре да живее, понякога му се налага да изяде някое десертче. И шоколадовите, и онези с ядки, тип гранола. Само че онези с шоколад и карамел удвояват количеството захар, а в гранолата има и протеини, цели зърна и ядки - техните калории се усвояват по-добре и по-бавно от тялото.

Източник: WebMD