Топбалетистът, който наскоро навърши 67, се появи в клип на rag & bone за есен 2015 заедно с уличния танцьор Лил Бък

Може да си го спомняте от последния сезон на "Сексът и градът", но освен актьорските си изяви, с които е заслужил и номинация за "Оскар", харизматичният Михаил Баришников има друго основно амплоа - балетната сцена.

Руснак, роден в латвийската столица Рига, той започва кариерата си след награда от международния балетен конкурс във Варна, но през 1974-та емигрира на Запад и се установява в Ню Йорк.

Първоначално поддържа връзка с актрисата Джесика Ланг, която му ражда дъщеря, а по-късно заживява със своя колежка, днес хореографка. С нея имат три деца, но сключват брак едва през 2006 г.

Героят му в "Сексът и градът", заради когото Кари Брадшоу се преселва в Париж, беше художник, но повечето му роли на екрана не се отдалечават от балета.

The Turning Point (1977) с Ан Банкрофт и Шърли Маклейн му носи номинация за "Оскар" при поддържащите актьори и италианската награда "Давид на Донатело".

Друг от известните му филми е "Бели нощи" (1985) с Хелън Мирън, където танцува върху "Кони привередливые" на Висоцки.

Още навремето американската критика го определя като "идеалния балетист", а най-новата му изява е в рекламен клип и фотосесия за есенно-зимната мъжка колекция на rag & bone.

Късометражният филм изучава двигателната култура, обясняват от американската модна къща, убедени, че едно вирусно видео онлайн може да е пълноценна алтернатива на традиционното ревю.

Освен няколкото модели, на Баришников партнира уличният танцьор Лил Бък (26 г.), участвал в турнето на Мадона MDNA и шоуто й на Супербоула.