Противно на по-ранно проучване от тази година, факторът "лош късмет" не е от ключово значение

Представете си, че рискът да се разболеете от рак вследствие на малшанс е пистолет, зареден с един патрон, т.е. 1:6. Ако обаче пушите, пиете и не се пазите от слънцето, добавяте в барабана още три куршума.

Така учените илюстрират как заболеваемостта от рак се влияе от индивидуалния начин на живот. Според ново проучване, поместено в сп. "Нейчър", до 90% от случаите на рак при съвременните хора са причинени от фактори като пушене, пиене на алкохол и прекомерно излагане на слънце, които човек би могъл да предотврати с личния си избор.

Виж още: 10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват

Лекарите от центъра за лечение на рака "Стоуни Брук" в Ню Йорк са направили тези изводи с помощта на компютърни модели, генетична информация и статистика за населението.

Техните заключения противоречат на по-ранно изследване от тази година, според което 2/3 от раковите заболявания се дължат просто на "лош късмет".

Според новите данни едва между 10 и 30% от раковите заболявания са резултат от вътрешни фактори. Изводът: ако поддържате теглото си в разумни граници, избягвате замърсената околна среда и слънчевите изгаряния, ако не прекалявате с пиенето и не пушите, имате най-големи шансове да се предпазите от рак.

Виж още: Затлъстяването по-смъртоносно от пушенето

А ето и делът на вътрешните и външните фактори при отделните видове рак:

- рак на дебелото черво - 25% естествени причини, 75% нездравословно хранене

- рак на кожата - 14% естествени причини, 86% ултравиолетова радиация от слънцето

- рак на маточната шийка - 10% естествени причини, 90% човешки папилома вирус

- рак на хранопровода - 25% естествени причини, 75% тютюнопушене и алкохол

- рак на черния дроб - 20% естествени причини, 80% хепатит B и C, алкохол

- рак на белия дроб - 14% естествени причини, 86% тютюнопушене

Виж още: Всеки седми българин ежедневно пие твърд алкохол

Другото изследване, дело на учени в университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, проучваше 31 вида рак и стигаше до заключение, че 22 от тях се дължат най-общо на "лош късмет". Сред тях бяха ракът на панкреаса, костите, тестисите, на маточната шийка и туморите в мозъка, а също и левкемията.

Останалите девет типа, вкл. ракът на кожата, известен като базално-клетъчен карцином, и ракът на белия дроб се влияят много повече от наследствените фактори и околната среда. Според това проучване 65% от туморите се появяват заради произволни мутации на гените.

Виж още: Анджелина Джоли влезе в менопауза на 39

Източник: "Скай нюз"