Какво обичаме най-често да сервираме в студените дни и вечери

Астрономическата зима настъпи на 22 декември сутринта (в 6,19 ч.) и въпреки че началото й е безснежно, през студените месеци всички копнеем за топла и вкусна храна. Сега тялото ни се нуждае от повече витамини и храни с по-висока калорийна стойност, за да може да поддържа телесната температура в нормални нива.

Ето 10 от най-обичаните храни, консумирани през зимата, допълнени с връзки към съответните рецепти от Kulinaria.bg

1. Супите са най-предпочитаното ястие, поръчвано и приготвяно през зимните месеци. Пилешката супа води класацията, следвана от боб-чорбата

2. Свинското месо е предпочитано в студените месеци, донякъде и заради традиционното клане на прасета по Коледа. На второ място в класацията се нареждат свинските ребърца

3. Свински пържоли - кой не обича крехкото им месо с червено вино?

4. Картофи - през зимата се покачва и тяхната консумация, особено варени или задушени с копър и чесън.

Виж още: Пет вегетариански салати, подходящи за сезона

5. Свинско със зеле - защото киселото зеле се харесва на всички, домашно или купено. То неизменно присъства на зимната трапеза и участва в приготвянето на вкусни манджи. 

6. Сарми - през лятото са популярни лозовите, но през зимата се консумират повече зелеви сарми, които са част от традиционната българска и азиатска кухня. Напоследък се предпочитат постни.

Виж още: Рецепта за традиционни постни сармички за Коледа

7. Туршията ни спасява през зимата, когато се наблюдава спад в консумацията на пресни зеленчуци, които не се срещат често. Поради тази причина още със захлаждане на времето на буркани се консервират различни зимни салати.

8. Качамакът е традиционно българско ястие, което може да се овкуси допълнително, а най-популярен есъс сирене, кашкавал и масло.

9. Кавърмата е турско ястия, което трайно е залегнало в родната кулинария. Приготвя се от месо с подправки и зеленчуци, печено в гювеч.

10. Кървавицата е вид наденица, приготвена от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Консумира се печена или варена в различни ястия. 

Виж още: Осем храни, които да консумираме през есента

Източник: foodpanda