Астрономическата зима пристига на 22 декември в 6,19 ч.

Най-ниските температури през декември ще бъдат от -11 до -6 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса.

Иначе средната месечна температура през декември се очаква да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 0 и 1 градуса, в Горнотракийската низина 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините от -8 до -3 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони - между 70 и 120 л/кв.м.

След застудяването в края на ноември последният месец от годината започва с температури близки до обичайните. В началото валежи няма да има, а дневните температури ще се повишат. В периода 3-6 декември се очаква ново застудяване и валежи, които на места в Северна България и по високите полета в западната част от страната ще преминават в сняг, но заради голямата динамика на атмосферата и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка няма да се задържа. В края на десетдневката отново предстои да вали, предимно дъжд.

Условията за валежи се запазват и в началото на втората десетдневка. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да премине в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През втората половина от десетдневката динамиката на атмосферата ще намалее и вероятността за валежи е по-малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните.

През третата десетдневка по-вероятно да преобладава облачно време, с намалена видимост, без съществени валежи. Има тенденция и за постепенно понижение на температурите, така че да станат близки до обичайните.

Астрономическата зима идва на 22 декември в 6,19 ч.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ