Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на досегашния шеф на МТСП, като изрази недоволство, че темповете, с които ведомството работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания

Деница Сачева, досега зам.-министър на образованието и науката, бе избрана от парламента за социален министър. Тя заема мястото на подалия оставка Бисер Петков, след като е била зам.-министър във ведомството му през 2016-2017 г.

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на предшественика й в петък. В официалното съобщение от Министерския съвет тогава беше пояснено, че кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания, като според него темповете, с които Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Бисер Петков, който е бивш директор на Националния осигурителен институт (НОИ), поиска да напусне министерството и миналата година, докато майките на деца с увреждания протестираха край Народното събрание. По тяхно настояване обаче той запази поста си, за да доведе докрай преговорите за промени в законодателството.

Миналата сряда социални работници стачкуваха ефективно един час заради ниските си заплати, като поискаха 40% повишение. Петков каза, че не може да го обещае, но ден по-късно в парламента се реши - още 3 млн. лева и ръстът ще е 15%, припомня БНР.

От КТ "Подкрепа" също излязоха на протестно шествие заради болничните, но според президента на синдиката Димитър Манолов не това е причината премиерът да поиска оставката на Петков:

"Там нещо между тях не са се доразбрали. Вероятно очакванията са били по-големи. Дотолкова, доколкото Бисер Петков без съмнение е много добър експерт, но може би от него са очаквали работа на по-висока скорост, пък и тук напоследък избуяха проблеми с тази стратегия за детето. Някои неща от недобре свършените по отношение на хората с увреждания започнаха да се виждат."

Междувременно Би Би Си излъчи филм, в който се твърди, че държавата се грижи лошо за децата и хората с увреждания в домовете от семеен тип - макар че от социалното министерство опровергаха това още в аванс.

В края на миналата седмица председателят на парламентарната социална комисия д-р Хасан Адемов коментира пред БНР, че е изненадан от мотивите, с които е поискана оставката на Бисер Петков:

"Знаете, че социалната сфера е трудна сфера, там проблемите са многобройни. Изненадан съм, защото нямаше никакви индикации, довчера поне. Не мога да твърдя, че трябва да има скорости в социалната политика. Нещата там са изключително сложни, много трудно бързо могат да се развиват реформите в тази сфера."