Тревожността може да ни служи като намек или предупреждение, че ситуацията е сериозна и това изисква да се вземат мерки. Какви са другите ползи от нея?

Когато сме разтревожени и притеснени, един от най-мъдрите съвети, които можем да получим, е, че с притеснения само нещата няма да се оправят. И това донякъде е така. Оказва се обаче, че тревожността може да има своите положителни страни.

Ново изследване на учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд показва, че има редица положителни последствия от тревожността, съобщава ЮПИ. 

Учените идентифицирали ролята ѝ за задействане на защитни механизми на поведение и за избягване на нежелани събития.

"Въпреки лошата си репутация, тревожността невинаги има деструктивен ефект или е безполезна. Тя носи мотивационни ползи и действа като буфер", коментира експертката по психология Кейти Суини.

Виж още: За 20 години случаите на депресия по света са скочили с 50%

Тревожността е свързана с възстановяване от травматични събития и депресия, установили учените. Хората, които заявяват, че са разтревожени, могат да се справят по-добре със задачите си на работното място или в училище, да търсят повече информация в отговор на стресиращи събития и да се ангажират с по-успешното решаване на проблеми.

Учените констатирали, че тревожността служи като намек или предупреждение, че ситуацията е сериозна и това изисква да се вземат мерки. Тревожността освен това мотивира хората да действат и да открият пътища да я намалят.

Виж още: 4 интересни трика за справяне с депресията

"Интересно е, че има примери за по-нюансирана връзка между безпокойството и защитните механизми на поведение", допълва Суини. 

"Жените, у които се наблюдава умерено ниво на тревожност, е по-вероятно да отидат на преглед за евентуално заболяване от рак в сравнение с жените, у които нивата на тревожност са ниски или високи. Изглежда, че прекалено високото или прекалено ниското ниво на тревожност може да повлияе върху мотивацията, но умереното ниво може да мотивира, без да парализира", обяснява още тя.

Виж още: 20 цитата от "Боен клуб" за цинизма и живота днес

Получените резултати сочат също, че тревожността може да донесе ползи на емоционалното състояние и да послужи като буфер, в случай че човек се е подготвил за най-лошото.